Háborús emlékek

II. világháborús előadásra és kiállításra várták az érdeklődőket az ÓMI Városi Könyvtárban. Az Ózdot és környékét érintő eseményeket és következményeket dr. Nagy Péter történész és Kovács Béla helytörténész tárta fel. A látogatók ezen kívül dr. Bárczi László világháborúhoz kötődő gyűjteményét is megtekinthették.

Háborús emlékek

Szinte megtelt érdeklődőkkel az ÓMI Városi Könyvtár díszterme tegnap délután. A II. világháborús kiállítással egybekötött programon két érdekes témát hallgathattak meg a látogatók. Dr. Nagy Péter történész „A fronton és a hátországban: Ózd és térsége a II. világháborúban” című előadásában, a városunk környékén zajló eseményeket és azok következményeit tárta fel a megjelentek számára.

„Ózd környékét is érintették azok a folyamatok, ami az ország más területeit is. A holokauszt, a frontra kivonulás, vagy épp az elhurcolások. Emellett nagyon sok érdekesség van, ami csak a mi környékünkre jellemző, mint például az, hogy az ózdi gyár és a bányák hadiüzembe álltak, és innen később vonultak be katonának a helybeliek. Emellett, hogy a környéken húzódott az új országhatár, amit 1938-ban húztak meg” - emelte ki dr. Nagy Péter, történész.

Kovács Béla helytörténész egy meglehetősen érdekes és szinte elfeledett eseményről beszélt a könyvtárban. Háború a Hangony és a Rima völgyében című előadásában, egy 1938. október 5-i határincidensnek minősített történésről számolt be. Ez hivatalosan nem tartozott a második világháborúhoz, de a Rima völgy foglalását segítette elő, illetve a komáromi területi tárgyalásokat is felgyorsította.

„A mai napig, tudomásunk szerint egy parancs nélküli akció volt, a hangonyi tartalékos század részéről, Felcsiki Gábor századparancsnok magánakciója volt, amit régóta terveztek, de igazából indulási parancsot nem adott ki senki” - mondta Kovács Béla, helytörténész.

Az előadások mellett a könyvtár épületében egy kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Dr. Bárczi László aranydiplomás kohómérnök világháborúhoz kötődő újságcikkekből álló gyűjteményére is sokan kíváncsiak voltak. A tárlat egyébként szeptember 30-ig a Városi Könyvtár nyitvatartási idejében megtekinthető.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza