Kissikátor ecsetvégen

Kissikátor ecsetvégen címmel nyílt kiállítás az idei, Örökségvédelmi Festőtáborban készült művekből. Idén tizennégy alkotó összesen mintegy száz képet festett meg egy hét alatt, ezek egy részéből rendezték be a mostani tárlatot. Köszöntőt Kissikátor polgármestere, Kocsik László Csaba mondott, aki kiemelte, hogy a tábor nemcsak az alkotás öröméről, de akár az életre szóló barátságok megkötéséről is szólt.

Kissikátor ecsetvégen

Barkó és palóc népdalokat hoztak el a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör tagjai az idei Örökségvédelmi Festőtáborban készült alkotásokból berendezett kiállítás megnyitójára. Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai idén Kissikátorban töltöttek el egy hetet, hogy művészi vénájukat megmutatva valami maradandót alkossanak. A tárlat megnyitóján Kocsik László Csaba, a település polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: ihlet nélkül a művész elveszett.

„Az az alkotás, amelyik nem teljes szívből jön, eleve kárhozatra van ítélve. Szerencsére itt, a Kisgalériában látható kész műveket nemcsak a múzsa csókja ihlette meg, hanem az alkotók saját lendülete, kreativitása és szűnni nem akaró érdeklődése hobbijuk, alkotó munkájuk iránt. Olyan lendülettel, tűzzel és hatékonysággal dolgoztak, hogy egy hét alatt tizennégyen közel száz művet hoztak létre” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

Ezekből a művekből most hozzávetőleg 35 képet állítottak ki. A néhol elvont, máshol egészen realisztikus festmények Kissikátor épített és természeti szépségeit örökítik meg. Az alkotási folyamathoz a részleges elzártságon és a feladatra való koncentráción kívül nagyban hozzájárult a kissikátoriak vendégszeretete is.

„Ők gyakorlatilag minket fizikálisan elláttak, etettek, itattak, filmet vetítettek a szabadidőben, pihenőidőben. Tehát ha elszóltuk magunkat, mindent előteremtettek. El voltunk kényeztetve. Éppen ezért is olyan barátságok születtek, amelyek tovább folytatódnak. És én úgy gondolom, hogy mi még vissza fogunk menni Kissikátorba” - emelte ki Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője.

A Kissikátor ecsetvégen elnevezésű tárlat megnyitójának végén a résztvevők együtt nézték meg festményeket, és mélyedtek el bennük. A tárlat 2020. január 3-ig tekinthető meg a Kisgalériában az Olvasó nyitvatartási idejében.

Forrás: www.ozd.hu

Képgaléria>>

Twitter
Vissza