Élő könyvtár

Első alkalommal tartották meg az Élő könyvtár elnevezésű rendezvényt a Városi Könyvtárban. A program lényege az volt, hogy a diákok olyan helyi vagy Ózdról indult, a szakmájukban nagy sikereket elérő emberekkel találkozzanak, akik inspirációt adhatnak nekik a pályaválasztással kapcsolatban.

 Élő könyvtár

Az Élő könyvtárat most először rendezték meg városunkban. Lényege, hogy a fiatalok egy-egy ismert, a hivatásában sikeres személyen keresztül térképezhetnek fel szakmákat. A program úgy működik, mint a könyvkölcsönzés, csak élő emberekkel: egy tanuló több idézőjeles könyvet is kivehet, és megtudhatja például, hogy egy kiskutyából hogyan lesz segítőkutya.

„Ez egy nagyon összetett feladat. Kölyökkorban választjuk ki erre a célra a megfelelő kiskutyát, a temperamentumát már akkor meg tudjuk vizsgálni, hogy mégis milyen olyan vonásokkal rendelkezik, ami alkalmassá teszi őt terápiás munkára” - mondta Szűcs Nikoletta, kiképzésvezető, a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület alelnöke.

Az Élő könyvtár Dániából indult, a Városi Könyvtárban a program egy kicsit eltért a megszokottól. Összesen hozzávetőleg hetven diák érkezett az Ózdi SzC Bródy Imre és Gábor Áron Szakképző Iskolájából, valamint a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumból. Hét könyv közül választhattak.

„Lehetőség nyílik velük személyes kiscsoportos beszélgetésre, egyszerre hat-nyolc fő vesz részt ezeken a kölcsönzéseken. Így olyan információkat tudnak meg a gyerekek a könyvek életéről, amelyre másképp nem biztos, hogy lenne lehetőségük” - emelte ki Kovács Adrienn, gyermekkönyvtáros.

A könyvek között ott volt Ganyi Károly, az üvegcsontú fiú is, aki történetével megmutatta a fiataloknak, hogy soha nem szabad feladni.

„Igazából bármit kérdezhetnek, nem gondolom, hogy lenne tabutéma. Kérdeztek az életemről, a betegségemről, munkámról, az alapítványomról” - nyilatkozta Ganyi Károly.

De a diákok Riskó Dániel raliversenyzővel, Ortó Istvánné, álnevén Benina bestselleríróval, Dankó Dániel dobossal, Zsámbokiné Vadas Szilviával, az ECDS Ózd iskolavezetőjével és Máté István, senior vizuális és stratégiai tervezővel is találkozhattak. Az Élő könyvtárról egy hosszabb összeállítást az Ózdi Városi Televízió holnap esti Apropó című magazinjában láthatnak.

forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza