A Fenyő-gyilkosság

A 90-es évek olajszőkítési ügyleteiről, a Fenyő János ellen 1998-ban elkövetett gyilkosságról és annak utóéletéről tartott előadást tegnap délután Szemán László bűnügyi tudósító az Ózdi Szabadegyetemen. A kedélyeket mai napig borzoló eset most is aktuális, a bíróság azt feltételezi, hogy Gyárfás Tamás adott megbízást a gyilkosságra.

Fenyő-gyilkosság

A nyolcadik évadában jár az Ózdi Szabadegyetem. Sokféle témát feldolgoztak már ennyi idő alatt, és a legutóbbi alkalmon egy olyan esetet tűztek napirendre, amely több mint 20 éve történt, de még most is aktuális. A Fenyő-gyilkosság. A VICO médiabirodalom vezérét, Fenyő Jánost 1998-ban ölték meg. Szemán László bűnügyi tudósító még dolgozott vele, halála időpontjában is a közelben volt, és azóta is követi az eseményeket.

„Fenyő János a szabad rablás híve volt, politikai támogatással. Elsősorban az MSZP és az SZDSZ támogatását élvezte, viszont 96-97 táján elfogyott körülötte a politikai erőtér. Horn Gyula miniszterelnöksége idején pedig elhangzott egy olyan mondat a miniszterelnök szájából, hogy ennek az embernek a kezét elengedjük. Addigra Fenyő nagyon sok ellenséget szerzett magának” - mondta Szemán László, a Magyar Nemzet bűnügyi tudósítója.

A helyi származású Szemán László tíz hónapot dolgozott együtt vele. Ahogy nevezte: a gazda gátlástalan volt, mindenen és mindenkin átgázolt a saját érdekében. Lejárató cikkeket íratott velük Gyárfás Tamásról, egyik ellenségéről, aki nemrég állt bíróság elé: a Fenyő elleni gyilkosságra való felbujtással vádolják. Szemán László a történetet egészen az olajszőkítéstől kezdte, minden apró részletet megvilágítva.

„Ez most aktuális téma, Gyárfás Tamásnak most folyik a büntetőpere, per pillanat, szó szerint a napokban. Lacit régóta ismerem, a Facebookon ismerősöm, szoktunk kommunikálni, és beugrott nekem egy hónappal ezelőtt, hogy ez nagyon jó lehet. Beszélgettük telefonon, azt mondta, hogy Tomikám, repülök Ózdra, úgyhogy így összehoztuk ezt az előadást. És látom, hogy van benne potenciál, nagyon-nagyon tájékozott, és ami nagyon fontos, hogy nekem a Szemán Laci mint újságíró, abszolút hiteles” - fogalmazott Dancsok Tamás, az Ózdi Szabadegyetem főszervezője.

A Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban sok szálat és érdekességet felfedő előadó konkrét tényekkel támasztotta alá mondanivalóját. Az Ózdi Szabadegyetem várhatóan februárban folytatódik, ismét egy szokatlan estével: a vendég a tervek szerint akkor Pitti Katalin operaénekes lesz.

Forrás: www.ozd.hu

 

Twitter
Vissza