Festészet és bor

Idén Mádot álmodták vászonra az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai. Az örökségvédelmi tábor már tizenhat éves múltra tekint vissza. A résztvevők egy hetet töltöttek el a Tokaji borvidéken. Közel hatvan alkotással zárták a műhelymunkát, amelyeket a település központjában, illetve a környező borászatokban állítottak ki pénteken délután.

ÓKE - Mádi festőtábor

Augusztus első hetében zajlott az idei örökségvédelmi festőtábor. Kissikátor után ezúttal Mád természeti adottságait örökítették meg a festővásznakon az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai. A település a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék egyik legismertebb helyszíne, és a világörökségi listán is szerepel, de nemcsak emiatt lett a tábor otthona. Turiné Orosz Margit, az egyesület elnöke azt mondja, Ózdra megy haza, de Mádon van itthon.

„Ez az én szülőfalum, én 17 éve vezetem ezt az egyesületet. A szívem vágya volt, hogy majd egyszer engem is haza vezet ez az út, hogy az én falumat is tudjuk festeni. A festőtársaknak is kellett ehhez egy olyan vágyódás, hogy ők maguk is akarjanak ide vágyódni, és ezért én a faluról nagyon sokat meséltem nekik. Hiszen Mád egy történelmi borvidék, Tokaj hegyalja és itt fantasztikus dolgok vannak” - mondta Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

Kulcsár Edit, vagy ahogyan csak a helyiek emlegetik, Edit asszony már harminckét éve foglalkozik kiállításszervezéssel. Gál Tibort az egyik legnagyobb borászként emlegette, az ő hatására jött létre egyesületük is, amely a Tokaji Borbarátnők Társasága nevet viseli. Tagjai azon fáradoznak, hogy Tokaj az úgynevezett bortérkép csúcsán helyezkedhessen el, és véleménye szerint ennek nagyon fontos eleme a kultúra. Az ózdiakat is ő karolta fel.

„Ilyen különleges művészeti program még nem volt. A Tokaji Borbarátnők szoktak csinálni kiállításokat, tehát egy művésznek, vagy egy művészcsoportnak, de azt hogy Mádot megörökíteni, ez egy nagyon különleges lehetőség volt és úgy gondolom, hogy minden mádi lakos szívéhez közel álló dolog lesz” - fogalmazott Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnöke.

Igen termékeny volt a tábor. Tizennégyen ragadtak ecsetet, összesen 57 festmény készült el az alkotóhét alatt, amelyeket pénteken délután egy kiállítás keretében a helyiek is megtekinthettek.

A tárlat bemutatása ünnepélyes megnyitóval kezdődött. Az elkészült alkotások a falu központjában foglalták el helyüket, illetve több borászat udvarán is meg lehetett tekinteni a már színgazdag vásznakat. Riz Gábor, térségünk országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy az ózdiak itt is maradandót tudtak alkotni, amivel tovább öregbítik az alkotóközösség érdemét.

„Az ő különleges tudásuk, az ő különleges optikájuk, amin keresztül a világot szemlélik az egyben élő lelkiismerete a városnak. Az ő alkotásaik, amelyeket nagyon sokan csodáltunk már meg kiállításokon, különféle helyszíneken mindig örömmel tölti el az ózdiak szívét. Azért egyfajta őszinte és egyenes lelkiismerete a városnak, mert ők azok a hétköznapi emberek, akik pedagógusként, munkásként, óvónőként, ki-ki a maga helyén téve a dolgát egy közös szenvedély köti össze őket a város térsége szeretetén túl most már a megye szeretetét is ki tudták nyilvánítani” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület országos ismertségre is szert tehet, ugyanis szeptember 8-án a Budapesti Borfesztivál keretében is megtekinthetik majd az érdeklődők a Mádon készült alkotásokat. A képek a Falk Miksa utcában lesznek láthatóak, amelyet egyébként a művészetek utcájaként is emlegetnek. Érdekesség még, hogy szeptember 7-én pedig az Ózdi Városi Televízió népszerű beszélgetős műsorának, vagyis a Pózdiumnak is vendégei lesznek. Így Esztergályos Cecília Kossuth-díjas színésznő életútja mellett, alkotásuk folyamatába is betekinthet a közönség.

Forrás: www.ozd.hu

Galéria>>

 

Twitter
Vissza