Helytörténeti szakmai tanulmányút

2020. szeptember 23-án, szerdán az ÓMI Lajos Árpád Honismereti Köre megtartotta a hagyományos évi tanulmányi útját. Ezúttal Dédestapolcsány – Edelény – Szendrő volt az útirány.

Helytörténeti szakmai tanulmányút

Az Olvasó elől reggel 8 órakor indult a busz. A dédestapolcsányi temetőben megkoszorúzta a csoport a névadójának Lajos Árpádnak a sírját. A névadó 1911-ben született Párizsban. (Édesapja szűcs mester volt, ott tökéletesítette mesterségbeli tudását. Az első világháború szétszakította a családot, a kisgyermek Lajos Árpád az édesanyjával hazatért Miskolcra. Iskolai tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen fejezte be. Ezt követően életét a néprajzkutatás töltötte be. A barkóság történetével, szokásaival foglalkozott. Jóformán mindenhová kerékpárral járt, s 1976. szeptemberében egy teherautó elütötte Miskolcon. Ez okozta a sajnálatos korai halálát. Kívánságának megfelelően a Bán-völgyében a dédestapolcsányi temetőben helyezték nyugalomba.)

A sírnál Döbör Istvánné a kör vezetője tartott ismertetést a névadónkról, majd a koszorúzást követően a csoport elénekelte a Szózatot.

A következő célpont az Edelény volt, itt a L’Huillier – Coburg kastély tekintették meg az ózdi helytörténészek. A kastélyt az utóbbi években nagyon szépen felújították. A látogatás egy 3D-s kisjátékfilm megtekintésével kezdődött, amely a kastély korai korszakáról szólt. Lieb Ferenc „képíró”, festő  edélényi működését mutatja be. Ezt követően az idegenvezető szakszerű irányításával végigjárták a kastély termeit. A séta folyamán többféle formában „szólítják meg” a helyiek a látogatót. A már említett filmvetítés mellett hallható „korabeli” rádióközvetítés, s a kastély makettjén az elektronika segítségével bemutatják a XVIII. századbeli működését, s az idegenvezető ismertette a kastély viszontagságos történetét. (Volt benne szovjet főhadiszállás, szükséglakások, óvoda.)

A következő úticél a Borsodi Tájház és a közvetlenül mellette lévő Borsod várának a romjai maradványai voltak. A tájház Edelényben a Szendrő felé vezető út mellett fekszik. Három épületben nagyon érdekes és értékes néprajzi gyűjtemény található. Innét alig „szabadultak” a csoport tagjai, hiszen nagyon sok olyan tárgyat láttak, amelyeket még ők is használtak gyermekkorukban.

Sajnos Borsod földvárának romjaiból nem sok látszik.

Szendrőben az Amerikás ház volt a látogatás célja. a településről a XX. század elején nagyon sokan vándoroltak ki Amerikába. Volt, aki kinn maradt, de olyan is, aki visszajött. A kétszobás kiállítás azt mutatja be, hogy milyen körülmények között éltek az amerikai út előtt, s hogy változott meg azok élete, akik hazajöttek, s Szendrőn újrakezdték az életüket.

A kör tagjai érdekesnek, s szakmai szempontból nagyon értékesnek ítéltek a tanulmányutat.

A Lajos Árpád Honismereti Kör következő foglalkozása szeptember 28-án hétfőn 17,00 órától lesz az Olvasó Mizerák Termében. Sveda Lászlóné az ady Endre Kollégium történetét ismerteti, míg Török-Búzás Péter az Ózd-környéki betyárvilágról tart előadást.

A LX. Lajos Árpád Honismereti Pályázat eredményhirdetésére október 16-án, pénteken délután kerül sor szintén az Olvasóban.

Galéria>>

Cikk: Csorba Lajos

Fotók: Dulai Lajos

Twitter
Vissza