Aprólékos alkotások

Malina Aletta Rita munkáiból nyílt kiállítás az ÓMI Városi Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok egyik állomásaként. Az alkotó gyermekkorában nagymamájától leste el a népi motívumok hímzését, készítését. 2009 óta fest fára, kedvenc mintája a kalocsai és a matyó, de újabban leginkább a mandalák foglalkoztatják.

Malina Aletta

Révész Patrícia fuvolajátékával vette kezdetét a program az ÓMI Városi Könyvtárban. Malina Aletta Rita kiállításának megnyitójára gyűltek össze az érdeklődők. Az alkotó akrilfesték segítségével készít aprólékos mintákat szinte mindenre, hiszen a bútoroktól a használati tárgyakon át egészen az ékszerekig terjed azon dolgok köre, amelyekre felkerülnek a főként matyó, kalocsai vagy palóc motívumok. A tárlatot Janiczak Dávid polgármester nyitotta meg.

„Itt láthatjuk azt a művészetet, amit Aletta képvisel. Azt gondolom, hogy egy egyedi és üde színfoltja ennek a városnak. Talán a színfolt kifejezés kicsit degradáló is, hiszen sokkal több annál. Egy érték Ózd városának palettáján, ugyanis senki mástól nem látunk ilyen művészi pontossággal elkészített egyedi műveket. Minden alkotása egyedi" - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ezt követően Kovács Magdaléna mutatta be Malina Aletta Rita életét és munkásságát. Kiderült, hogy az alkotó először egy régi kelengyés ládát újított fel, és akkor született meg a gondolat, hogy ezek a minták hány különböző helyen ékesíthetnék a környezetünket. Ennek megfelelően az ihlet is más és más helyről érkezik, és az elkészítés folyamata is sajátos.

„Ez például egy egynapos munka körülbelül. Megtervezem a mintát, hogy szimmetrikus legyen, és kikeverem a színt. Minden színt így készítek el, mert nincsenek sablonok. Minden az adott pillanatban születik meg" - mondta Malina Aletta Rita, alkotó.

A kiállítás november 4-ig tekinthető meg az ÓMI Városi Könyvtár nyitvatartási idejében. Érdekesség, hogy a tárlaton szereplő darabokat meg is vásárolhatják az érdeklődők a bemutató lebontásakor.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza