Új ihletés

Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör folyóiratának ez évben megjelent számait mutatták be a versek kedvelőinek csütörtök délután. Az Így írunk mi címet viselő kulturális eseménynek a Városi Könyvtár Rendezvényterme adott otthont. A már egy évtizede megjelenő irodalmi újság hasábjain idén az elmúlt időszak eseményeihez, aktualitásaihoz kapcsolódó művek is helyet kaptak.

Ózdi Szép Szó

Évszakok, szerelem, ünnepeink és még számos olyan téma, illetve gondolatkör, amely az utóbbi időben megihlette a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Körének tagjait. Az idén jubiláló folyóiratban nemcsak ózdi, hanem környékbeli településeken élő amatőr költők, és írók művei is megjelennek. A csoport 2019-ben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Az általuk megjelentetett újságot rendszerint áprilisban mutatják be, ez azonban a járványhelyzet miatt októberre tolódott. Most azonban két lapszám is megjelenhetett. Az elmúlt hónapok nehéz időszakának pedig pozitív hozadékai is voltak a szervezet életében, amelyek leginkább az újonnan született művekben érhetők tetten.

„A járvánnyal kapcsolatban, a vírussal kapcsolatban nagyon sok írónkat megihlette az, hogy ki hogyan éli meg ezt az egészet, és érdekes versek születnek. Van, aki magányos, van, aki kicsit vidámabb, és olyan is, aki tanácsokat ad. Nagyon különleges” - mondta Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

E témához kapcsolódóan a folyóirat ezévi második, októberi számában kapott helyet az Élet karantén alatt címet viselő rovat is. Ebben az irodalmi kör tagjai a magánnyal, a reménnyel, és a bezártsággal kapcsolatos érzéseiket vetették papírra. Így született meg például Reményi Aladár, Vigyázz magadra!, és Bizakodjunk című verse, de e témát járta körül Farkas Eleonóra, Szűzanya köszöntő karantén idején című költeménye is. A kulturális eseményre az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagjai is meghívást kaptak, akikkel az irodalmi kör tagjai évek óta jó kapcsolatot ápolnak. A programon elhunyt tagtársakról is megemlékeztek. Így például Dubniczky Istvánról, akinek Dőlt kalászba című költeményét Szalay Anikó tolmácsolásában hallgathatta meg a közönség. A Szív Klub is hasonló módon, az irodalom hangján búcsúzott egyik csoporttagjától. 

„Volt egy nagyon kedves Szív Klub tagunk, Kopa Józsefné, Marika, aki járt a Szép Szó Irodalmi Körbe. Ő rengeteg verset írt, és a titkárunk felvállalta, hogy az ő gyönyörű versét elszavalja itt” - nyilatkozta Levora Sándorné, az Ózdi Szívbetegek Egyesületének elnöke.

A programot a meghívott egyesület tagjai által előadott dalok is színesítették. Így a résztvevők Sándor Jenő Álmodó Tisza-part című szerzeményét hallgathatták meg Kovács Gyuláné előadásában. Levora Sándorné pedig Kiss Tibor, Most múlik pontosan című művét adta elő. Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Körhöz pedig tavaly egy új tag is csatlakozott. Csutor Fanni, a csoport legifjabb műkedvelője, Nem vagyok szent című költeményével mutatkozott be a közönségnek.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza