Háttérben dolgoznak

Zárva tartanak a kulturális intézmények, de a háttérben folyamatos a munkavégzés városunkban is. A november tizenegyedikén életbe lépett korlátozó intézkedéseknek megfelelően rendezvényeket nem tarthatnak, és látogatókat sem fogadhatnak sem az Olvasóban, sem a könyvtárban, sem a múzeumban. A programokat elhalasztották, a hangsúlyt az online jelenlétre fektetik.

Olvasó

November kilencedikén jelentette be a miniszterelnök azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott a Kormány. A rendeletek tizenegyedikén nulla órától léptek hatályba, azóta tehát zárva kell tartaniuk a kulturális intézményeknek, könyvtáraknak, múzeumoknak és a művelődési házaknak is. Ennek megfelelően Ózdon sem fogadhatnak látogatókat a különféle egységek, a háttérben azonban folyamatos a munkavégzés.

„Az ÓMI technikai munkatársai az intézmények takarítását és fertőtlenítését végzik. A szakmai munkatársak pedig különböző munkafolyamatokban dolgoznak. Így például különféle statisztikák, adatszolgáltatások, beszámolók készítése a mostani feladatunk. A jövő évi programterv előkészítése, ehhez kapcsolódó egyeztetések, adatbázisok építése, a fotótár anyagának bővítése, illetve új könyvek rendelése és feldolgozása is ide tartozik” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

A zárva tartás természetesen a rendezvényeket is érinti. Így mindeddig az utolsó program, amit még meg tudtak tartani, Kocsik László Csaba előadása volt a Múltidéző Klubban, ő az ózdi írott sajtó történetét dolgozta fel. El kellett halasztani egyebek mellett a póZdium tizedik, utolsó felvonását, a sokéves múltra visszatekintő Adorján-gálát, a Sváb Estet, valamint táncházakat és kiállításmegnyitókat is. Az intézmények ebben az időszakban az online megjelenésre igyekeznek majd fektetni a hangsúlyt.

A többi kulturális intézményhez hasonlóan a Városi Könyvtár is zárva tart. Elektronikus formában azonban tudnak segíteni helytörténeti-, illetve szakdolgozatokhoz szükséges kutatómunkában. A jövő héttől várhatóan előre egyeztetett könyvcsomagok kölcsönzésére is lesz lehetőség. A köteteket a járványügyi szabályok betartásával, a könyvtár előtt adják át az olvasóknak.

Hamarosan megkezdődik az adventi időszak, amely kulturális szempontból évről évre igen színes kínálatot tartogat az ózdiaknak. Mivel a korlátozó intézkedések egyelőre december tizenegyedikéig vannak érvényben, és a Kormány csak később dönt a továbbiakról, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan is online megjelenésekre készülnek az Ózdi Művelődési Intézmények. A témával bővebben az Ózdi Városi Televízió is foglalkozik majd a keddi Kaleidoszkópban.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza