Nemzetünk értékei

Rendhagyó módon ünnepelték a Magyar Kultúra Napját az Olvasó nagytermében. A járványhelyzet miatt ezúttal ugyanis közönség nélkül zajlott az esemény. Az intézmény munkatársai azonban fontosnak tartották, hogy ilyen körülmények között is megemlékezzenek a Himnusz születésének napjáról. A városi televízió stábja által készített felvételeknek köszönhetően pedig január 22-én este az ózdiak is részesei lehettek a különleges programnak.

Magyar Kultúra Napja 2021

 

„Nagyon nehéz most úgy szólnom az ózdi kulturális élet képviselőihez, hogy nem látom az arcokat. Nem látom a szemüket, nem hallom azokat az apró neszeket, amik élővé teszik az egész ünnepséget” - a Himnusz elhangzása után ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Farkas Péter Barnabás a Magyar Kultúra Napján az Olvasó nagytermében. Az alpolgármester köszöntőjében többek közt azok tevékenységét méltatta, akik Ózd kulturális életét színesítik, vagy hagyományőrző módon a magyar népi kultúra művelése, és ápolása mellett kötelezték el magukat. Az ÓMI megbízott intézményvezetője, Csörgőné Csépányi Krisztina a magyar kultúra évezredes hagyományairól, továbbá múltunk szellemi, és tárgyi értékeinek továbbadásáról beszélt. Ezt követően a Művelődésért kitüntető díjakat adták át. Elsőként Ifj. Vass Tibor munkásságát ismerték el. A helytörténeti kutatót kulturális aktivitás kategóriában terjesztették fel a díjra.

„Nagyon meglepett, nagyon jólesett. Így most már kétszeres ünnep a kultúra napja. Hatalmas megtiszteltetés részemről egy dolog, ami előrekívánkozik, hogy alapvetően ez is egy kollektívának az elismerése. Hiszen vagyunk néhányan, akik Ózd múltját kutatják, így ez sokunk elismerése” - mondta ifj. Vass Tibor, helytörténész.

Kultúraápolás kategóriában idén Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület képviselőjeként vehette át Demes Ferenc helyi képzőművész által alkotott A mag című kisplasztikáját.

„Rendkívüli körülményekhez sajnos rendkívüli helyzetek kapcsolódnak. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, a járványügyi intézkedésekbe bele kell törődni, de egyébként így is egy nagy megtiszteltetés volt” - nyilatkozta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület alelnöke.

A jeles eseményt idén is tovább színesítette az immár hagyományosnak tekinthető IX. ÓMI-Képtár kiállítás is. A tizenöt alkotó munkáiból válogatott folyosótárlatot Demes Ferenc nyitotta meg. Az ünnep zárásaként a Padlás című musical Örökre szépek dalának hangjai csendültek föl Rási Zorka és Berki Alex előadásában. 

További fotók az eseményről>>

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza