Nyitó Istentisztelet

Istentisztelettel vette kezdetét a Házasság Hete az újtelepi református templomban. Csikainé Mihalik Éva lelkipásztor beszélt az emberi kapcsolatok válságáról, valamint arról, hogy mindez már hosszú ideje tartó folyamat, a világjárvány csak tovább nehezíti a helyzetet. Aki viszont Istennek is helyet enged életében, házasságában, erős alapokra építkezik. A Házasság Hete programsorozata egyébként idén a pandémia miatt az online térben folytatódik.

Házasság Hete 2021

 

A Házasság Hete évről évre a család és a házasság fontosságára hívja fel a figyelmet. Két évtizede Angliából indult a kezdeményezés, hazánkban 2008 óta van jelen. Ózd is minden esztendőben egész hetet felölelő programsorozattal kapcsolódik be. Idén azonban a járványhelyzet miatt ezek a rendezvények az online térbe költöztek, csak a kapcsolódó istentiszteleteket lehet személyes jelenlét mellett lebonyolítani. A nyitó alkalmat az újtelepi református templomban tartották. Csikainé Mihalik Éva lelkipásztor hirdetett igét, és a házasság ajándéka, áldása mellett felhívta a figyelmet az emberi kapcsolatok válságára, nehézségeire.

„Ha körbenézünk a világban, sajnos azt kell látnunk nagyon sok esetben, hogy válságba kerülnek, kerültek az emberi kapcsolatok. Párkapcsolat, házasság, család – sajnos ezek sem kivételek ez alól. Az emberek elszigetelődnek egymástól, nem, vagy nem jól kommunikálnak. Nem igazán érdeklődnek a másik felől, nem törődnek a másikkal. Önzővé és szeretetlenné válik körülöttünk a világ” - fogalmazott Csikainé Mihalik Éva, református lelkipásztor.

Ez a folyamat nem most kezdődött, a pandémia és a vele együtt járó korlátozások csak rontanak rajta. Az emberek ingerültebbek, türelmetlenebbek egymással, elszoknak a közösségtől, szinte elfelejtik, hogyan kellene viselkedniük a másikkal. Igaz ez a házasságokra és a családi életre is. Bár a házasság két ember szövetsége egymással, és kettejük szövetsége az Istennel, sokan elfordulnak ettől a szemlélettől, és nem engednek helyet az Úrnak életükben. Aki mégis közel engedi magához, erős alapokra építkezik.

„Igenis létezik olyan ebben az erkölcstelen, szennyes, partnercserélgető és hűtlen világban, hogy valaki Istentől kéri és várja a társát az életre. Talán sokáig vár. Lehet, hogy lenne már más is útközben. Lenne több is. De türelmesen vár. Kérdez, kutat, imádkozik. Ő az? Nem? Honnan tudjam meg? Nem írtad a homlokára. Pedig oda van az írva. Csak a tintát nem tudja testi szem olvasni. De a lelki látás igen" - mondta Csikainé Mihalik Éva, református lelkipásztor.

A Házasság Hetének további programjai az Olvasó és a Város Könyvtár közösségi oldalain várják az érdeklődőket. Lesznek előadások, beszélgetések és könyvajánlók. Emellett az Ózdi Városi Televízió Harangszó című műsora is foglalkozik a témával. A záró istentiszteletet február tizennegyedikén, vasárnap tartják Bolyokon.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza