Felkerültek a falra

Megnyílt a Mád ecsetvégen nevet viselő kiállítás péntek délután az Olvasóban. A Kisgalériában helyet kapott alkotások az Ózdi Képzőművészeti Egyesület 2020. évi Örökségvédelmi Festőtáborában készültek. A vírus miatt elmaradt bemutatót most végre sikerült megtartaniuk. A festmények egy része Budapesten, másik részük pedig Ózdon kapott helyet. Az alkotók örültek, hogy egy év után végre egymás mellett láthatták viszont műveiket.

Mád ecsetvégen

Egy évvel ezelőtt látogattak Mádra az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai. Az Örökségvédelmi Festőtábor keretében a tokaji borvidéken szereztek ihletet. Egy hetet töltöttek ott, és közel hatvan alkotással zárták a műhelymunkát. Ezekből a környéken egy kiállítást is szerveztek. A színgazdag vásznakat a vírushelyzet miatt a tavalyi évben nem sikerült bemutatniuk városunkban. A hosszas szervezés és várakozás azonban meghozta gyümölcsét, így pénteken délután sikeresen megnyitották a kiállítást az Olvasó Kisgalériájában.

„A szervezés úgy zajlott, hogy kettő kiállításra kerül sor. Az egyik már megvolt a Falk Miksa utcában, Budapesten, nagy örömünkre. Oda kerültek azok az alkotások, amelyet a fogadó, aki minket vendégül látott és meghívott minket erre a mádi táborra, azokat kiválasztotta. Nekünk ez volt a fizetőeszközünk, és ezek kerültek a budapesti kiállításra, a másik fele pedig, ami az alkotóknál maradt, azok kerültek most az ózdi kiállítóterembe” - mondta Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

Az eseményt a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai nyitották meg előadásukkal. Ezt követően Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke üdvözölte a megjelenteket. Sorra kihívta az alkotókat maga mellé, és egy szál virággal köszönte meg a munkájukat. Ezt követően Turiné Orosz Margit is szólt néhány szót a megjelentekhez. Kettőjük áldozatos munkáját Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője egy csokor virággal hálálta meg. A festők egy évet vártak erre a napra, most pedig boldogan tekintettek végig alkotásaikon.

„A Mádon töltött egy hét az egy fergeteges hét volt, rengeteg élményben volt részünk, előtte végigjártuk a falut, végignéztük az optimális helyeket, ami alapul szolgálhat a sok festmény készítéséhez, ezért nagyon jó érzés visszagondolni, hogy milyen hetet töltöttünk ott Mádon” - nyilatkozta Wéber Zsóka, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagja.

„Nagyon jó érzés itt lenni újra a képek között, hiszen eltelt már több mint egy év. Mindig nagyon jó visszamenni, kicsikét újra érezzük az illatokat, a fényeket megint érezzük a bőrünkön, ahogy csiklandoz a napfény, és annyi élményünk volt ott Mádon, hogy gyakorlatilag ebbe egy kicsit visszacsöppenni lélekben egészen felemelő érzés, úgyhogy örülök annak, hogy megvalósult ez a kiállítás” - hangsúlyozta Tóthné Kocska Orsolya Éva, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagja.

Az alkotók mindegyike más-más stílusban vitte vászonra a hely által kiváltott érzéseket. Sokan a kifinomult, színes, valósághű ábrázolást választották, de akadt olyan is, aki az absztrakt irányba mozdult.

„Általában a képeim egy sajátos stílust mutatnak. Ennek az egyik továbbfejlesztett változata ez a kompozíció. Ez inkább egy absztrakt kompozíció, és végül is abból indul ki, tehát a saját stílusomból, ahol kicsit egyenes vonalakkal egyszerűsítem le a formákat, és töltöttem ki szintén egyszerű színekkel a felületeket” - fogalmazott Bárdos Péter, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagja.

A kiállítás megnyitójára szép számmal érkeztek vendégek, akik utána megcsodálták az alkotásokat. Elidőzve egy-egy kép felett beszélgettek a festőkkel, akik minden kérdésre szívesen válaszoltak. A tárlat egyébként október 31-ig minden hétköznap látogatható. Reggel nyolc és délután hat óra között várják a művészetkedvelőket a kiállítóterem díszei.

Forrás: www.ozd.hu
 
Twitter
Vissza