Nagy közönségsikert aratott a Kohász kék Teljesítménytúra

2015. augusztus 29-én, szombaton és 30-án, vasárnap rendezte meg az Ózdi Művelődési Intézmények Természetbarát Köre a már hagyományos évi teljesítménytúráját.

 48_0_300.jpg

A tavalyi rendezvénnyel szemben az idén nemcsak rövid távú körtúrákat indították el, hanem a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület ötlete alapján a jubileumi években a Kohászok útjának teljes útvonalát  is bevették a kiírásba. Ennek a távja 130 kilométer, az útvonala: Salgótarján – Arlói  tó – Ózd – Upponyi-szoros -  Szentlélek – Lillafüred – Diósgyőr. Ez a versenyszám a Magyar Túrabajnokság NB I-es kategóriájának egyik futama, tehát az itt elért eredmények az összesítésben is számítanak.

Szombaton reggel 7 és 9  óra között,  Salgótarjánból, a McDonald’s étterem elől rajtoltak el a gyalogosok. 79 túrázó vállalkozott a 130 kilométeres táv teljesítésére. 9 fő a Salgótarján – Arlói tó közötti 58 kilométeres távot vállalta.

Kerékpárral is útnak lehetett indulni – ők természetesen nem a turista útvonalon, hanem közúton teljesítették a távot. 11 bringás a teljes táv teljesítésére vállalkozott, míg 2 fő az Arlói tóig tekert.

Arlóban a tónál, a Suvadás Ligetben volt a szervezők fő bázisa.  Innét indult és ide érkezett egy 15 kilométeres és egy 30 kilométeres körtúra, illetve a kezdő túrázók részére 16 óra utáni indulással egy 10 kilométeres táv, amely a Suvadás Ligetből az Olvasóba tartott.

A kerékpárosoknak további lehetőség volt egy 83 kilométer hosszú körtúrán részt venni.  (Suvadás Liget – Ózd – Hangony – Zabar – Pétervására – Borsodnádasd – Suvadás Liget).

A Miskolc környéki túrázókra is gondoltak a szervezők. Ómassáról a Diósgyőri Kézművesházig 16 kilométeres távon lehetett gyalogolni. A rajtolási időket úgy alakították ki, hogy a rövidebb útvonalon túrázók azonos időben haladjanak a 130 km-esekkel és a találkozás  élménye buzdítsa őket.

A túrák lebonyolításában a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület,  a Vasutas Természetjáró Baráti Kör Bánréve Egyesület és a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesület tagjai is segítséget nyújtottak, amely az előkészületekből, a pontőrségi bélyegzésből, frissítő édességek, kávé-tea  és zsíros kenyér kisosztásából, valamint fél távon gulyásleves főzéséből és felszolgálásából tevődött össze.

Összesen 196 fő állt rajthoz valamelyik távon. A nagy hőség és a nagy szintkülönbség igencsak próbára tette túrázókat, a vártnál hosszabb ideig tartott a távok teljesítése. A 130 kilométeres távot a leggyorsabbak már kevéssel szombat éjfél után teljesítették, az első 18:48 perc alatt, míg az utolsó tűrázó vasárnap délután 5 órakor ért célba. 

A Kohászok útját mint jelvényszerző túramozgalmat 1970-ben alakították ki turista elődeink. Ezt az útvonalat egyénileg is be lehet járni tetszés szerinti idő- és távolságbeli elosztásban.
A teljesítők elismerésül egy tűzzománc jelvényre jogosultak. A feltétel a www.kohaszkek.mindenkilapja.hu weboldalról is letölthető füzetben igazolni az útvonal  teljesítését. A teljesítménytúraként történő megrendezés létjogosultságát igazolja, hogy a
64 teljesítőből 61 fő kérte a teljesítménytúra kitűzője mellett a túramozgalmi tűzzománc jelvényt is.

A szervezők gratulálunk a túrázóknak és köszönetet mondunk minden segítőnek a rendezvény sikeres és színvonalas lebonyolításáért.

További fotók az eseményről a GALÉRIÁBAN ITT >>>

Twitter
Vissza