2023-ban is átadták „A Művelődésért” kitüntető díjakat Ózdon

Benyhe László és Szőke Gábor kapta idén „A Művelődésért” kitüntető díjat. A Magyar Kultúra Napján rendhagyó módon a városi televízióban volt az ünnepi megemlékezés.

A Magyar Kultúra Napja

Külsőségekben szerényebben, de tartalmában a korábbi évek protokollját követte a megemlékezés. A kulturális blokkot a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagjainak műsora vezette fel, amelyet Janiczak Dávid, Ózd város polgármesterének ünnepi beszéde követett.

„Sajnos most az ózdi kultúra mindennapjaira nehéz időszak köszöntött, zárva a szentély, azaz az Olvasó épülete. Nagyon szomorú dolog az, hogy nem hangzanak fel jól ismert dallamok, nem csattannak tapsra a tenyerek, nem ismerkedhetünk meg új alkotásokkal, nem örülhetünk a művészekkel való személyes találkozásoknak. Nem rajtunk, nem az önkormányzaton múlt, hogy nagyon fájó döntéseket kellett meghoznunk. A kultúra napján is csak azt tudom ígérni, hogy ez a bántóan néma csend már nem tart sokáig” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi gondolatokat Szaka Attila szavalata követte, aki Arany János: A fülemile című versét adta elő. Őt Bukovinszky Zsolt beszéde váltotta, aki az ÓMÉK Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként a kultúra fontosságáról beszélt, valamint „A Művelődésért” díj kitüntetettjeit is ismertette.

„A kitüntető díj két kategóriában adományozható: a kulturális aktivitás elismerése és a kultúrapártolás, mecenatúra kategóriában. E kitüntető díj átadása gesztus értékkel bír, köszönetnyilvánítás, meghajlás a kultúra közvetítői előtt. A díj szimbólum, motiváció arra, hogy az emberek mind többen, s minél többet tegyenek a kultúra átörökítéséért” - fogalmazott Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

2023-ban kulturális aktivitás kategóriában Benyhe László kapta Demes Ferenc László Mag címet viselő kisplasztikáját, aki az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének egyik alapítója, oszlopos tagja, valamint főszervezője az évente megrendezett Ipari Örökségvédelmi Konferenciának. Az elismerést nevében felesége vette át. „A Művelődésért” kitüntető díj kultúrapártolás, mecenatúra kategóriájának díjazottja Szőke Gábor római katolikus plébános lett, kiemelkedő kulturális tevékenységéért, önzetlen emberi magatartásáért, a művészeti csoportok támogatásáért. A kitüntetettek nevében Szőke Gábor mondott köszönetet.

„Úgy gondolom, hogy ez a díj nemcsak személy szerint Laci bácsinak, nekem szól, hanem annak a családnak, aki mögöttünk van. Aki támogat, aki elviseli azt számunkra, hogy a kultúráért teszünk és támogatjuk” - tette hozzá Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A rendhagyó ünnepi műsort az ÓMI Zenés Színház két énekese, Mészáros-Varga Judit és Rási Zorka egy-egy produkciója zárta.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza