Száz éves az ózdi kultúra központja, az Olvasó

Gálaműsorral ünnepelte a város az Olvasó fennállásának századik évét. Az épületben működő csoportok is bemutatkoztak az est során, de vendégelőadók is színesítették a programot.

Két huszár fogadta az érkezőket az Olvasó bejáratánál. Az érdeklődők és meghívottakak az épület fennállásának századik évfordulóját jöttek ünnepelni. A színházterem teljesen megtelt. Először Faragó Gyula egykori kormányzati főtanácsos, gyárigazgató, olvasóegyleti elnök szavait hallhatták, abból az időszakból, amikor átadták az épületet. A jegyzőkönyv felidézése után néhány perccel a New Step Fitnesz és Táncstúdió három légtornásza vette birtokba a színpadot. A koreográfiát kifejezetten a jubileumi alkalomra állították össze.

1923-ben a város vezetősége felismerte, hogy szükség lenne egy olyan helyre, ahol a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. ózdi kirendeltségének munkatársai igényes, szép környezetben tölthetik el szabadidejüket. 1924. október 19-én, azaz száz évvel ezelőtt, ezen napon át is adták az épületet.

Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője, valamint Fábián-Dobos Eszter művelődési ágazatvezető voltak az est házigazdái. Köszöntő beszédet Janiczak Dávid polgármester mondott, aki többek között elmélkedett azon, miket tudnának mesélni azok a százéves falak. Köszönetet mondott az elődöknek is azért, hogy megóvták az épületet.

„Micsoda lábnyomokat rejtenek ezek a deszkák. Sztárok, színészek, énekesek, politikusok, híres emberek, fellépők, humoristák, tudósok, szakértők, képzőművészek és táncosok. Mind-mind itt jártak előttünk és szónokoltak, beszéltek, játszottak, táncoltak, előadtak a mi kedvünkre. Mindeközben itt hagytak nekünk egy darabot az életükből, mely itt, bennünk él tovább” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A köszöntő után az Ózdi Szívbetegek Egyesületének produkciója következett, akik két összeállítással készültek az estre. Az előadásuk után az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület apróságai rábaközi táncokat mutattak be. Az eseményen Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is köszöntötte az ünneplőket. Felelevenítette gyermekkori emlékeit is az épületről.

„Tele volt ez az intézmény mindig is jó szakemberekkel. Tele volt az intézmény élettel, ez lüktetett. Tele volt kiváló ózdiakkal, mint Adorján Lajos, Mizerák István, Bender Ernő. Sorolhatnám még azokat, akik itt képként előjönnek. Én hiszem azt, hogy sokunkban képek villannak most fel a múltból szeretteinkkel együtt” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az est házigazdái a kulturális blokkok között az Olvasó múltját is felelevenítették. Hét éven keresztül üresen állt az épület. Az állaga évről évre rosszabb lett, de végül megmentették a kultúra központját. 2007. augusztus 28-án Hiller István, akkori oktatási és kulturális miniszter adta át a felújítás után. Ez is közrejátszott abban, hogy ez az ünnep létrejött. A múltidézés után az Ózdi Nyugdíjas Klub produkciója következett. A Szarkaláb Néptánccsoport szintén rábaközi táncokat mutatott be. Az Ózdi Néptánc Egyesület zárta az első felvonást, akik felcsúti táncokat hoztak el a színpadra. Az ünnep második felvonását az ÓMI Zenés Színház tagjai nyitották meg. Több dallal készültek a jubileumi ünnepre. Utánuk az Erica C. Dance School and Company ózdi csoportjai vették birtokba a színpadot, majd a Szabad Szombat Táncegyüttes mutatta be produkcióját a közönségnek. Az Olvasóban működő csoportok sorát az Ózdi Városi Vegyeskar előadása zárta.

Az épület számos csoportnak otthont ad. Többen már évek óta dolgoznak a falai között. Az esemény végén az est házigazdái köszönetet mondtak a csoportok vezetőinek. Emléklappal kedveskedtek nekik.

„Itt kell megköszönni azoknak az elődöknek a munkáját, akik ezt a házat ilyen állapotban hagyták ránk. Akár már ha a tervezőkre, építészekre gondolunk, akár arra a nehéz időszakra, amikor nem használták semmire és sikerült felújítani és újra belakni. Mi is minden nap azért küzdünk, hogy itt minél nagyobb legyen az élet és felelősség az is számunkra, hogy az ózdiakat különféle szórakoztató, kulturális, művelődést segítő programmal lássuk el” - hangsúlyozta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője.

A gálát a Fever Táncstúdió előadása zárta, akik ismert filmzenékre táncoltak. Hatalmas szikrák repültek az épületben a magasra. A születésnap elengedhetetlen kelléke volt a torta, amivel megkoronázták a jubileumi alkalmat.

 

26_0_t 26_1_t 26_2_t 26_3_t
26_4_t 26_5_t 26_6_t 26_7_t
26_8_t 26_9_t 26_10_t 26_11_t
26_12_t 26_13_t 26_14_t
Twitter
Vissza