„Ózd kis város, de nagy titkokat rejt...”

Kulturális műsor, lézershow, időkapszula, emléktábla avatás és üzenet a világűrnek. Európában egyedülálló lézertechnológiával ellátott kéményt avattak Ózdon.

A gálaműsor után a Kohász téren gyülekeztek az érdeklődők. Az ÓMI Zenés Színház produkciójával folytatódott ott a program.

„Ózd várossá nyilvánításának 75. évében indul útjára a világűr végtelenségébe az a speciális lézerfény, mely a volt Ózdi Kohászati Üzemek lerobbantott kéménysorának a helyére telepítettek” - ezekkel a szavakkal kezdte Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője az ünnepséget, amelyen a kéménytorzót és a benne elhelyezett lézerfényt avatták fel. Ezt követően Janiczak Dávid polgármester mondott beszédet. Kiemelte, most új jelképet adnak a városnak. Ezek a jelképek pedig egy város identitását határozzák meg.

„Azt is tudom, és ezúton is kérem, hogy senki ne nézzen hülyének, hogy jövőre nem leszünk a turisztika fellegvára, de ma itt elkezdünk valamit. Egy olyan turisztikai attrakciót nyújtunk, amit Európában sehol nem láthatnak. Biztos vagyok benne, ha kellő hírverést csinálunk neki, lesz egy olyan jelképe a városnak, amiért azt mondják, hogy érdemes eljönni, nézzük meg” - mondta beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

„A végtelenbe és tovább” Magyarország első, a világűrig hatoló „lézerkéménye”, mely összeköti Ózd múltját és jövőjét.” Ez a felirat szerepel az emléktáblán, amelyet Janiczak Dávid polgármester és Zsuponyó Anett alpolgármester leplezett le. Az ünnepségen egy időkapszulát is a földbe temettek. Ebbe a polgármester beszéde, Ózdról szóló kiadványok, középiskolások a városról szóló, jövőnek szánt üzenete, általános iskolások rajzai, valamint az Olvasó 100. születésnapjára meghirdetett a „Levél az Olvasóhoz” pályázatra beküldött valamennyi levél is helyet kapott.

A közönség együtt számolt vissza a lézerfény elindításáig. Janiczak Dávid polgármester egy nagy piros gombbal indította útjára az attrakciót, ami nagyjából 4 és fél év múlva ér majd el a legközelebbi csillag távolságába. Az eseményt lézershow színesítette. A kiskőrösi illetékességű Lasershow Hungary International Kft. és ügyvezetője, Kovács Tamás feltaláló által beüzemelt lézerfej egység 144 önálló és párhuzamosan világító lézernyalábból áll, melyek együttesen alkotnak egy fő sugarat. A fejlesztés olyan különleges lézertechnológiát tartalmaz, amely Magyarországon, sőt Európában is egyedülálló. Az emberi hang egy speciális berendezéssel átkódolható a fénybe. Először Janiczak Dávid polgármester üzent a világűrnek.

Az ÓMI Zenész Színház nevében Szaka Attila mondott néhány gondolatot.

„Ózdot megjelöltük egy európai szinten is egyedülálló lézerkéménnyel, mely részben tisztelgés a múlt előtt, részben pedig egy iránymutatás és lehetőség a jövő generációja számára. A világűrből visszanézve a Föld, rajta Magyarország és azon belül Ózd csak egy porszem az univerzum végtelenségében, de nekünk itt élőknek ez jelent mindent” - fogalmazott Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagja.

Balog Virág, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója szavalt el egy verset. Középiskolások is írtak üzenetet, amit szintén átalakítottak és az űrbe küldtek. Ezeket egy-egy ember tolmácsolta az intézmények nevében. Balázs Gézáné, Marika néni saját verset írt, amelyet Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője olvasott fel. Ennek címe: Lézerfények Ózdért, kéményekért. Ezt követően közös üzenetet küldött a közönség a világűrbe.

A lézer este nyolckor, kilenckor, tízkor és tizenegykor fog felkapcsolni egy negyed órára a tervek szerint, de tovább is szeretnék fejleszteni. A kéménytorzót a több mint ötezer eredeti kéménytéglából építették fel az egyik kémény megmaradt alapjára. A vasgyári emlékeket megidéző építmény a most kialakuló turisztikai fejlesztések első állomása. Az átadott lézerkémény egy ipartörténeti gépszoborgyűjtemény monumentális elemeiből álló sétaútvonal része. A projekthez hozzátartozik VR élmény a múzeumban és szabadulószoba a légoltalmi pincében. A város vezetése azt reméli, a turisztikai attrakciók felteszik Ózdot a vármegye turisztikai térképére, hirdetve ezzel, hogy „Ózd kis város, de nagy titkokat rejt”.

 

27_0_t 27_1_t 27_2_t 27_3_t
27_4_t 27_5_t 27_6_t 27_7_t
27_8_t 27_9_t 27_10_t 27_11_t
27_12_t 27_13_t
Twitter
Vissza