Együtt a mellrák ellen Ózdon!

Mellrák elleni sétán, és a hozzákapcsolódó programokon vettek részt a helyiek. A szervezők elsősorban a betegség megelőzésére szerették volna felhívni a figyelmet, és a rendszeres önvizsgálatra. A délután folyamán előadásokkal, és ingyenes szűrésekkel is várták az érdeklődőket.

Első alkalommal csatlakoztak az ózdiak a „Együtt a mellrák ellen!”- elnevezésű programhoz. Október a Mellrák hónapja, és több városhoz hasonlóan a helyiek is fontosnak tartották, hogy szervezett keretek között informálódjanak a betegségről. A Városház téren gyülekeztek rózsaszín lufikkal az érdeklődők. Elsősorban a szűrővizsgálatok fontosságára, és a korai diagnózis megállapítására hívták fel a figyelmet.

82_0_300.jpg

Az egybegyűlteket Zsuponyó Anett az Egészségügyi Bizottság elnöke köszöntötte, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egészséges életmóddal, és rendszeres szűrésekkel gyógyítható a betegség. A megnyitó után a program fővédnökével együtt Janiczak Dávid polgármesterrel a résztvevők gyalog indultak el  az Olvasóhoz. A megérkezés után rózsaszín léggömböket engedtek a magasba, így emlékezve azokra, akik már nem lehetnek az élők sorában. A kezdeményezés egy a betegségben érintett ötlete volt.

„Úgy jött a séta ötlete, hogy Budapesten ez már nagy kezdeményezés volt, és én akkor nem tudtam részt venni ezen a sétán, mert akkor is kórházban voltam, és azt mondtam, ha felépülök akkor itt Ózdon szeretnék egy ilyet, hogy láthassuk azt, hogy az összefogás, együtt egymásért mit tud teremteni a városban” - mondta Nagy Károlyné Dobó Katalin, szervező.

A rendezvényen nemcsak érdeklődők, hanem olyan a betegségen átesett nők is jelen voltak, akiknél mellrákot diagnosztizáltak. Az Olvasóban dr. Botos Ákos onkológus, sebész főorvos előadásával folytatódott a program, amelyben az emlőrák korai felismeréséről, és kezeléséről volt elsősorban szó. Elmondta azt is, ha idejében fordulnak orvoshoz, akkor az esetek 80%-a valószínűleg kigyógyul a rákból. A daganatos betegség a változókorú hölgyeket érinti, de előfordul a fiatal korosztálynál is. Borsod-Abaúj Zemplén megyében a szűrőprogramokon való részvétel közel 32%-os, és ezekkel a találkozókkal szeretnék javítani a statisztikai számadatokat.

„Gyakorlatilag minél korábbi, minél kezdetibb stádiumban lehet az emlődaganatot felismerni, diagnosztizálni, annál jobbak a gyógyulásnak az esélye, annál több lehetőségünk van nekünk orvosoknak, hogy a betegeket gyógyítsuk. Ez a figyelem felhívás erre is jó, hogy minél többen kezdjenek el kicsit jobban odafigyelni magukra, egy kicsit a mindennapjaikban is beiktatni az emlő önvizsgálatát” - fogalmazott dr. Botos Ákos, főorvos, sebész, Miskolci Megyei Kórház.

A programok alatt az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai különféle szűrővizsgálatokkal várták az érdeklődőek. A jelenlévőknek alkalmuk volt arra is, hogy tapasztalatokat cseréljenek, megtanulják a helyes önvizsgálat módszerét, és a henna festést is kipróbálhatták. A rendezvény megálmodói bíznak abban, hogy ez az októberi felvonulás a nőkért, hagyománnyá tud válni városunkban, és a jövőben még több ember kiáll a nemes ügy mellett.

 

 

Forrás: ozd.hu

Twitter
Vissza