Nemzetközi kórustalálkozó

Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót tartottak a hétvégén az Olvasóban. A rendezvény fő célja az volt, hogy összehozza a határon túli és a határon belül élő magyar énekkarokat egy közös dal előadására. A találkozó házigazdája az Ózdi Városi Vegyeskar volt

Az összejövetelre idén három kórust hívtak meg, a füleki Melódia Nőikar azonban karnagya betegsége miatt nem tudott eljönni városunkba. Ott volt viszont az Olvasó színpadán a Pro Cultura Füleki Férfikara, akik visszatérő vendégei a rendezvénynek, a Rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus pedig most mutatkozott be először a nagyközönségnek. Az ötödik, jubileumi találkozó alkalmából minden fellépő a kórustalálkozó logójával díszített kitűzőt kapott ajándékba a szervezőktől.

„Nagy örömünkre, immár ötödik alkalommal sikerült megrendeznünk a Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót itt Ózdon. Szerencsére ez alkalommal sikerült pályázaton is nyernünk a Nemzeti Kulturális Alaptól egy kis támogatást a programhoz. A fő célja ennek a találkozónak az, hogy összehozza a határon túli és a határon belül élő magyar kórusokat egy közös éneklésre, hiszen a jelszavunk is az volt, ami az egész kórustalálkozónknak a jelmondata, hogy legyen a zene mindenkié. Ezt Kodály Zoltántól kölcsönöztük. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt esztendő tapasztalata az, hogy egy nagyon jó rendezvényt sikerül megszervezni. Komoly kórusbarátságok alakultak ki az öt év alatt” - fogalmazott Kocsik László Csaba, az Ózdi Művelődési Intézmények kulturális menedzsere.

Az eseményt Farkas Péter Barnabás nyitotta meg. Ózd város alpolgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a zenének közösségformáló ereje van, és erre a mai rohanó, globalizált, térben beszűkült, személyes kapcsolatokat ritkán megélő világunkban nagy szükség van.

„Ma este tanúi lehetünk annak, hogy mily módon, milyen erővel nyilvánul meg a zene közösségformáló ereje. A műélvezet mellett, az évek alatt kialakult jó kapcsolat elmélyítése szempontjából is fontos ez a találkozó” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A három kórus hasonlóképp építette fel műsorát. Először egyházi jellegű énekek csendültek fel, majd népi dallamok következtek, végül pedig nemzetközi hírű slágereket adtak elő.

„A kórustalálkozóra heti rendszeres próbával készülünk. Szeretjük, ha olyan műsort tudunk hozni, ami hangulatot teremt, ami jó kedvre derít. Úgyhogy olyan műsort válogattunk össze, ami reményeink szerint mindenki számára kedves lesz. Vannak lágy és vannak férfiasabb keményebb dallomok is közte” - nyilatkozta a Pro Cultura Füleki Férfikar karnagya, Fehér Miklós.

A házigazda Ózdi Városi Vegyeskar harmadikként lépett színpadra. A kórus, Nagy Károlyné Dobó Katalin karnagy vezetésével augusztustól, heti rendszerességgel készült erre az eseményre. Az est a három kórus közös éneklésével zárult, az Ismerős Arcok zenekar nemzeti összetartozást jelképező Nélküled című dalát adták elő.

 

Fotók az eseményről itt.

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza