Az Ózdi Városi Televízió története

Azok a gondolatok mind máig érvényesek

Mérföldkő volt 1990. január 22. Ózd sajtótörténetében. Ekkor jelentkezett első, hivatalos adásával az Ózdi Városi Televízió. Kenéz Attila, akkori tanácselnök-helyettes ajánlotta a nézők figyelmébe a helyi elektronikus médiumot.

– A városi televízió létrehozását a program 1985-ös indításakor a város politikai, társadalmi és gazdasági vezetése egyaránt jónak, szükségesnek ítélte – mondta az első televíziós adásban Kenéz Attila. – A városi televízió segítségével ugyanis gyökeresen javítható a lakosság informáltsága, erősíthető a városvezetés és a lakosság kapcsolata, növelhető a várospolitika nyitottsága, szélesíthető a közélet demokratizmusa. Mindez pedig kedvező feltételeket teremthet a társadalmi légkör formálásához, az érdekek egyeztetéséhez és feltárásához, a döntések demokratikus előkészítéséhez, a közéleti aktivitás fokozásához. Végső soron a várospolitikai célkitűzések eredményes megvalósításához. ...a városi televíziót elsődlegesen közszolgálati, szolgáltató jellegű tömegkommunikációs fórumként kívánják működtetni az alapítók. Olyan, napi pártharcoktól mentes, független intézményként, amely a közhasznú információk összegyűjtését, feldolgozását és széles körű terjesztését tekinti elsődleges feladatának.

Az évforduló kapcsán megkérdeztük Kenéz Attilát, hogyan emlékszik az ÓVTV indulására
 
– Azok a gondolatok, amelyekkel a rendszerváltás hajnalán elindítottuk a televíziót, időtállóak és mind máig érvényesek – fogalmazott az egykori tanácselnök-helyettes. – A Városháza, ezen belül a mi funkciónk az volt, hogy a jó ötleteket, a jó szándékot, az akaratot, az erőt, a dinamikát egy helyre gyűjtsük össze. Ezen az úton haladva induljunk el olyan programokkal, témákkal, amellyek a várost kilenlendítik az új, a jó irányba. A Városi Tanács a beruházás közel 15 millió forintos költségét egyedül nem lett volna képes előteremteni. A technikát a kohászat biztosította, a működés egyéb feltételeit maga a város. Nagyszerű, megszállott, elhivatott emberekkel sikerült a televízió alapításánál megismerkednem. Csodálatos volt, amit csináltak.
 
A kalózsugárzástól a napi adásokig
 
Huszonkét éve, 1988. június 16-án kapott Ózd Város Önkormányzatának elődje, a Városi Tanács elvi hozzájárulást a Minisztertanács hivatalától televízió stúdió kialakítására. A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Frekvenciagazdálkodási Önálló Osztálya az alapítással és a műsor 39-es csatornájú, ózdi átjátszó adóval történő kisugárzásával egyetértett.
 
Toth Gyula, Bera Karoly
 
A történet azonban nem ekkor kezdődött. Két megszállott: Tóth Gyula és Bera Károly elhatározta, hogy televíziót csinálnak az ózdiaknak. Elképzelésük megvalósításába óriási energiát fektettek, hittel, akarattal, teljes szívvel dolgoztak. Eredetileg kábeltelevíziót szerettek volna, Juhász László hathatós segítségével el is készültek a kiviteli tervek. Ám ez akkor nagyon drágának bizonyult. A sugárzó televízió létrehozásában a két említett alapítón kívül meghatározó szerepe volt Fazekas Józsefnek, aki az első műszaki munkatársa lett az ÓVTV-nek, és Sztrakay Nándornak.
 
A munka gyümölcsét 1989. december 24-én láthatta először a nagyközönség: ekkor sugározta az ÓVTV az első kísérleti adását, amit az akkori főszerkesztő, Tóth Gyula kalózadásnak nevezett, mivel nem volt rá engedély. A következő év januárjától kísérleti adásokat adtak, majd az önkormányzat 1993. szeptember 27-én benyújtotta a frekvencia-pályázatot.
 
Az engedély meghatározott időre, 1994. május 15-től 2000. május 15-ig szólt. Aztán az Országos Rádió és Televízió Testületnél újra pályáztak, most már napi adásra. Szerkesztett műsort, napi 4 órában 2000. május 8-tól láthatnak az ózdiak, emellett képújságot is sugároznak.
 
Az ÓVTV 1997. január 1-jétől közhasznú társaságként működött, ez év január 1-jétől pedig Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft.-ként televízió műsort készít és sugároz, és kiadja az Ózdi Körképet is.
 
A tv vezetői közül Szerencsés János töltötte ott a legtöbb időt, öt és fél évet. H. Szőke Marianna 1993-től 1997-ig, négy és fél éven át irányította a munkát. Ebben az időszakban költözött a jelenlegi székházba a szerkesztőség, stúdiót alakítottak ki, mikrohullámú berendezést vásároltak, és indultak az élő műsorok.
 
Az ÓVTV vezetői
 
Tóth Gyula
dr. Varga Tiborné
Gazsikné Kovacsics Erzsébet
Széplaki Lászlóné
Bartha Erzsébet
G. Tóth László
H. Szőke Marianna
Nagy-Havas László
Fazekas László
Tengely József
Bojtos Zoltán
Bereczné Simon Edit
Szerencsés János
Görömbölyi László
 
Jelenleg: Bukovinszky Zsolt
 

Hírek

Telt házas gyermekszínházi előadás az ÓMÉK-Olvasó SzínháztermébenTelt házas előadást tartott az ÓMÉK-Olvasó Színházt...

Idén is sikeres volt a Bolyoki VigadalomXXIII. alkalommal rendezték meg a Bolyoki Vigadalmat. A szervezők színes programokkal ...

Elindult az Európai Mobilitási HétSzáz kerékpáros tekert az Olvasóhoz az Európai Mobilitási ...

Egy újabb ismert személyiség látogat városunkba. A PóZdium vendége Oszvald Marika színész, operetténekes lesz szeptember 25-énOszvald Marika színész, operetténekes lesz a PóZdium vendége szep...

2 millió forint értékű csatlakozót kapott az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. a Neutrik Group-tól2 millió forint értékű felajánlást kapott az ózdi önk...

Nagy sikert aratott a VI. Hétvölgy Fesztivál az Ifjúsági Parkban a hétvégénTöbb hónap kemény munka áll a VI. Hétvölgy Fesztivál sz...

Államalapítás, Szent István király, új kenyérÚjra együtt ünnepeltek az ózdiak augusztus 20-án az Ifjús&aacu...

Sokan ünnepeltek együtt augusztus huszadikán az Ifjúsági ParkbanA helyi táncegyüttesek és zenekarok mellett a Delhusa Gjon is fellépett a ...

Dübörgött a thrash metal és a rock’n’roll a parkbanTöbb ezren látogattak ki a VI. Hétvölgy Fesztivál második napj...

Slágerek és táncoló közönség – a VI. Hétvölgy Fesztivál első napjaB. Tóth László, a TNT és Dj. Pixa nyitotta meg a VI. Hétvölg...