Swing délután az Olvasóban

Swinges dallamok csendültek fel az Olvasó színpadán. A Filharmónia Kelet-Magyarország szervezésében zajló koncertsorozat keretében ezúttal a Swing a la Django együttes érkezett Ózdra, hogy zenéjükkel szórakoztassák a helyi közönséget. Különleges stílusötvözetű muzsikájukban többféle hangzásvilág találkozott egymással.

A magyar autentikus zene, a francia manouche swing, a sanzonok világa, a tangó és a jazz keveréke adja azt a különleges stílust, amit a Swing a la Django együttes képvisel. A formáció tagjai képzett zenészek, akik sok éves tapasztalattal a hátuk mögött más zenekarokban is bizonyítottak már. Az együttes 2014-ben alakult meg mai formájában.

„A mi küldetésünk az, hogy Django Reinhardt muzsikáját népszerűsítsük egy kicsit sajátos megközelítésben a magyar zenei sajátosságokat hozzátéve. Nálunk például van cimbalom, ami az eredeti manouche swing zenében nem szerepel. Különféle számokat játszunk ebben a szellemben” - mondta Gazda Bence, hegedűművész.

Az együttes igyekszik zenei stílusát napjaink felpörgetett ritmusához igazítani, sőt a hasonló műfajt képviselő zenekarokhoz képest sokkal gyorsabban játszanak a hangszereken. Koncertjükön zenei időutazásra invitálták az ózdi közönséget. Felidézték a 30-as, 40-es évek hangulatát, a 20. századi tánczene történetét és persze hangszerismertetőt is tartottak játékos formában a gyerekeknek.

„A francia manouche swinget 15-20 évvel ezelőtt kezdték el itthon játszani. Ez sokkal könnyedebben hallgatható műfaj a laikusok számára. Sokszor dallamos jazznek is nevezik ezt a zenét. Igazából még meg kell ismernie az embereknek ezt a zenét, de ahol mi játszunk ott nagyon-nagyon szeretik ezt” - nyilatkozta Lombos Pál, zenekarvezető.

Főként zenetagozatos általános iskolások és a zeneiskola növendékei vettek részt a swinges hangversenyen. A gyerekek interaktív formában kapcsolódtak be az előadásba, és a jó választ adók még CD lemezt is kaptak az együttestől. Legközelebb márciusban lesz Filharmónia koncert, akkor a Miskolci Szimfonikus Zenekar lép majd fel az Olvasó színpadán.

 

forrás: ozd.hu


Twitter
Vissza