Studia Barkonum IV.

Újabb kötettel gazdagodott a helytörténeti kiadványok sora. Vidék-Társadalom-Történet címmel jelent meg a Tanulmányok a barkóságról negyedik kötete. A könyvbe 12 helyi szerző publikált. A kötetet az Ózdi Művelődési Intézmények és a Lajos Árpád Honismereti Kör közös rendezvényének keretében mutatták be.

Ünnepélyes könyvbemutatóra várták az érdeklődőket az Olvasóban. A Studia Barkonum negyedik kötetében tizenkét szerző tanulmánya, összefoglaló műve olvasható. A könyv szerkesztője Alabán Péter elmondta, hogy egy összeszokott csapattal tudták létrehozni a negyedik kiadást. A publicisták között szerepelnek pedagógusok, doktorandusz hallgatók, de tudományos fokozattal rendelkező írók is.

„Minden szakterületről vannak benne írások, a vallástörténettől kezdve az ipartörténeten keresztül. A természeti földrajzot a barkóság földrajzi környezetét bemutató írásain keresztül. Ezt a könyvet valamennyi helyi tájat kedvelő lokálpatrióta örömmel veheti kezébe” - mondta Alabán Péter, szerkesztő, szociológus.

A kötetet Paládi-Kovács Attila akadémikus lektorálta ez alkalommal is, aki évről-évről szakmailag bírálja a megjelenésre szánt publikációkat. Ebbe a kötetbe szintén belekerült Kovács Béla írása is, aki Szentsimonnak az első világháborús anyagát mutatta be. Elmondása szerint különleges élmény számára, hogy amatőr helytörténészként beválogatták tanulmányát.

„Én a helytörténeti gyűjtemény egyik részét a katonai anyagot, az első világháború történetét mutattam be, az ehhez kapcsolódó történetek, fényképek elemzését. Ez körülbelül a szentsimoni helytörténeti gyűjteménynek harminc százalékát teszi ki” - fogalmazott Kovács Béla, helytörténész.

A 2015-ös borsodszentgyörgyi konferencián elhangzott előadás alapján kerültek bele az anyagok a negyedik kötetbe. A szakmai könyv kiadásának finanszírozásában Borsodszentgyörgy polgármestere, és a képviselő-testület is részt vállalt. A jövőre vonatkozóan is vannak elképzelések a következő könyv megjelentetésével kapcsolatban. Ez Uraj 800 éves évfordulója alkalmából készül el majd. A hatodik barkóság konferenciát őszre tervezik a szervezők.

 

Forrás: ozd.hu

Twitter
Vissza