VII. Görgey Emléktúra

Több mint hatvan fős hagyományőrző csoport indult el ma délelőtt a Görgey emléktúrára. A háromnapos programmal azon hősök előtt tisztelegnek, akik 1849 júliusában a dubicsányi csatában veszítették életüket. Az emléktúra évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén már az ország számos pontjáról érkeztek rá lovasok és gyalogosok.

Az Ifjúsági Parkban sorakoztak fel mindazon hagyományőrzők, akik aktív szereplői az immáron hetedik alkalommal megrendezett Görgey emléktúrának. A legendás honvédtábornok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során Dubicsány térségében kelt át a Sajón, és ütközött meg az őket megtámadó kozák előőrsökkel. A kései utódok az e csatában elhunytak előtt tisztelegnek háromnapos programjukkal.

„Évről évre többen vagyunk. Tavaly volt a csúcspont, akkor 52 lovasunk és 2 csikó volt velünk, most 45 lovasunk van, ez is egy szép szám. Az ország több pontjáról érkeztek, többek között Nyíregyházáról, Budapestről, de még a Dunántúlról is. Nagyon örülök, hogy az évek alatt olyan színvonalat tudtunk adni ennek a rendezvénynek, hogy az ország távolabbi vidékeiről is megtisztelnek minket részvételükkel a hagyományőrzők” - nyilatkozta Varga Gábor, százados.

A túrára induló csoportot Ózd város polgármestere és alpolgármestere is szemügyre vette. Janiczak Dávid számára büszkeséget jelent, hogy a hagyományőrök méltó módon ápolják őseink emlékét. 

„Én kívánom, hogy mindenki vigyázzon magára, hiszen hőségriadó van, nagyon meleg lesz. Figyeljenek oda egymásra. Kívánok kellemes túrázást, eredményes összejövetelt. Jó utat kívánok!” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az emléktúrára felsorakozott csoportra, indulásuk előtt Talián Zoltán diakónus mondott áldást. 

„Az áldás akkor is hat, hogyha egy csata vereséggel végződik, mert tartást biztosít. Akkor is hat, ha győzelemmel zárul, hiszen az ember tisztában van vele, hogy ebben az áldásban Isten segítette, mint Gedeont az Ószövetségben 300 fős katonájával együtt” - mondta Talián Zoltán, diakónus.

A lovasok az Ifjúsági Parkból az Újváros tér irányába indultak el, majd a Bíben-völgy érintésével haladtak tovább Borsodszentgyörgy irányába. A gyalogosok egy traktor platójára szálltak fel, ahol azonnal nótázásba is kezdtek. A Görgey emléktúrán résztvevőkkel holnap a Susa és Rimaszécs között határon megtartott ünnepségen is lehet majd találkozni, majd szombat délután Hét községben láthatjuk őket. Végső céljukat, Dubicsány települést vasárnap délelőtt érik el.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza