2 éves lett a Szabad Szombat Táncegyüttes

Megalakulásának két éves évfordulóját ünnepelte a Szabad Szombat Táncegyüttes. A csoport 2015 augusztusában alakult, és az elmúlt két évben számos sikeres fellépésen vannak túl. Ma a Városi Strandfürdőben együtt bográcsoztak a táncosok, és egy sajátos csapatépítő délutánon vettek részt a fiatalok.

Összetartás, kitartás és lelkesedés. Ez jellemzi leginkább a Szabad Szombat Táncegyüttest. Ezen a délutánon csupán a szórakozásé és a pihenésé volt a főszerep. Az Ózdi Néptánc Egyesületből két éve kivált néhány fiatal, akik a néptáncot magasabb szinten akarták művelni, és mellette más irányvonalat is szerettek volna követni. Ezalatt az időszak alatt számos ózdi és Ózd környéki rendezvényen vettek részt, ahol megmutathatták tudásukat a közönségnek. 2016, illetve 2017 nyarán egy szakmai továbbképzésen is jelen voltak a Hunnia Gyermekei Hagyományőrző Táborban, ahol elismert, gyakorlott és jól képzett oktatóktól tanulhattak több különböző tájegységre jellemző lépéseket.

160_0_300.jpg
                   
„Nagyon sok felkérést kaptunk. Egész nyarunk minden hétvégéje be van táblázva. Szigorú elbírálás alatt, hogy kihez, mikor, hogyan tudunk eljutni. Megpróbálunk minden felkérést teljesíteni. A csapat szíve csücske a mostani Matyó Fesztivál volt, amiről nem rég jött vissza az együttes. Óriási sikerrel, nagy nagy ismeretséggel, és barátok szerzésével. Nagyon boldogan jöttek haza a srácok” - mondta Balog Zoltán, az egyesület elnöke.

A táncosok nagy hangsúlyt fektetnek a közös munkára más egyesületekkel, és nem csak ózdi, hanem határon túli csoportokkal is. A tagok többször is tartanak táncházakat a környező településeken. Több népművészeti egyesülettel jó kapcsolatokat sikerült kiépíteniük, mint például a Heves Megyei Népművészeti Egyesülettel, a Hagyományok Házával, illetve a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesülettel. Legutóbb a Matyó Népművészeti Flórklórfesztiválon képviselték városunkat, ahol remek kapcsolatokat alakítottak ki külföldi néptáncosokkal.

„Voltak külföldi fellépők is, és ezek közül a mexikóiakkal jobban is összebarátkoztunk, tehát velük a mai napig tartjuk a kapcsolatot” - nyilatkozta Ortó Alexandra, táncos.

Az elmúlt évek során több ózdi csoporttal is közösen szórakoztatták a nagyközönséget, így például az ÓMI Zenés Színház társulat tagjaival. Feladatuknak tekintik az ózdi és a város környéki gyermekek, fiatalok tehetséggondozását, illetve a néptánc oktatás szervezését is. 

„Gyöngyvirágos vagyok, és nagyon szeretnék már a nagyokhoz, a Szabad Szombatosokhoz tartozni. Remélem már jövőre velük táncolhatok” - fogalmazott Varga Máté.

Legutóbb városunkat Lengyelországban is képviselték. Az egyesület jövő évi célja egy nagy gálaműsor bemutatása, ami mellett eleget szeretnének tenni több táncos felkérésnek is.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza