Egyetemváros Ózd is

Ünnepi tanévnyitót tartottak ma a Tiszti Kaszinó tükörtermében, a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán. Összesen 20 hallgató kezdi meg tanulmányait szociális munkás, valamint anyagmérnöki szakon. A diákokat a fogadalomtétel után hallgatóvá fogadták a karok dékánjai, az intézményi névtábla felavatását követően pedig megtörtént a beiratkozás is.

Beérett a munka, aminek kézzelfogható eredménye lett – így kezdte mondandóját a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dr. Horváth Zita, aki korábban a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese volt hangsúlyozta: egy város fejlődése, szellemi élete akkor tud erőssé válni, ha erős a köznevelés és a felsőoktatás is.

„Mind a kormánynak, mind a megyének, mind az egyetemnek az a célja, küldetése, hogy ebben a megyében képzett szakembereket képezzen. Biztosítsa az értelmiség utánpótlását annak érdekében, hogy ez az egyébként gyönyörű, történelmi, kulturális múlttal rendelkező megye ismét visszanyerje azt a szerepét, ami valamikor megvolt a történelemben” - fogalmazott dr. habil Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A Miskolci Egyetem rektora arról beszélt, hogy a hallgatók és az egyetem számára is mérföldkő a mai nap, hiszen Magyarországon az elsők között indít kihelyezett képzést az egyik legjobb és legszebb felsőoktatási intézmény. Prof. dr. Torma András elmondta, hogy évről évre több elsős kezdi meg tanulmányait az egyetemen, most éppen 2700-an. Az ózdi kihelyezett tagozaton, amely a Tiszti Kaszinóban és a MaNDA épületében működik, 20-an tanulnak majd a 2017-es 2018-as tanévben, 5-en anyagmérnöki, 15-en pedig szociális munkás szakon.

„Az egyetemre érkezésükkel önök előtt egy teljesen új világ nyílik ki, ami sokkal szabadabb lesz, sokkal szélesebb lesz, és munkával sokkal teltebb lesz mint, amit eddig éltek. Hitem szerint a Miskolci Egyetemhez tartozni, annak polgárává válni hallgatóként, kiváltság” - mondta prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos egy 20 éves álom beteljesüléséről szólt, hangsúlyozta: egy térség gazdasága akkor maradhat fenn, ha helyben folyik a képzés középiskolai és felsőfokú szinten is.

„Azok a fiatalok, akik kötődnek ehhez a városhoz, könnyebb szívvel maradnak itt, mint akiket messziről tudunk idecsábítani. Szép ez a város, mi tudjuk, mások meg vegyék észre. Jó itt lenni, itthon tart ez a város, s egyre többeket fog majd vissza is vonzani” - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Ózd polgármestere kiemelte: a hallgatóknak is tudniuk kell, hogy az előző években nem csak az állam, nem csak a város, hanem már leendő munkáltatóik is azon dolgoztak, hogy Ózdon a jövőben jól képzett, kiművelt emberfők születhessenek.

„Nagy nap ez a mai. Ózd város szerepe innentől kezdve Magyarország térképén megváltozik. Egyetemi, felsőoktatási pontként jelölik mától. Ez hatalmas öröm a város lakóinak, hallgatóinak és mindazoknak, akik erőt, energiát nem sajnálva rengeteg munkát tettek abba, hogy most itt lehessünk ebbe a gyönyörű terembe” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az elsősök a tükörteremben ünnepélyes fogadalmat tettek, ami után a karok dékánjai fogadták hallgatókká őket. Ezután Janiczak Dávid polgármester ajándékot adott át az egyetemistáknak, majd a Kaszinó bejáratánál folytatódott a program. Az épület előtt a városi és egyetemi együttműködést is szimbolizálva, a rektor és Ózd város polgármestere avatta fel azt a homlokzatra helyezett névtáblát, amelyen ez áll: „MISKOLCI EGYETEM ÓZDI KIHELYEZETT TAGOZATA”.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza