Ismét teltház az Ózdi Szabadegyetemen

Művelődéstörténeti témával nyitott az Ózdi Szabadegyetem őszi évada. A hatodik esztendeje futó előadássorozat meghívott vendége Szántai Lajos volt, aki többek között Szent István király életéről és cselekedeteinek történelmi jelentőségéről beszélt hallgatóságának. A szakember már többször járt városunkban, előadása ezúttal is sok érdeklődőt vonzott.

Több mint kétszázan hallgatták meg az Ózdi Szabadegyetem nagy visszatérőjének számító Szántai Lajos legutóbbi előadását az Olvasó Adorján Lajos termében. A művelődéstörténész és szimbólumkutató szakember ezúttal is érdekes témával érkezett. Szent István királyunk életéről, küldetéséről, illetve a magyar történelemben és vallástörténetben betöltött jelentőségéről beszélt, eloszlatva azokat az általa tévesnek nevezett, illetve félremagyarázott ismereteket, amelyek mélyen és torzultan ágyazódtak be az általános köztudatba.

„A közvélekedés, vagyis a jelenlegi köztudat annyi téveszmét és pontatlanságot hordoz szent István korára vonatkozóan, hogyha mondjuk fájdalomban éreznénk, akkor - József Attila szavaival is élve - nagyon fájna. Hogy egy nép ennyire ne tudjon bizonyos dolgokat saját múltjáról, de azért ennyire mélyen nem kellene a tudatlanság ingoványába alá szállni” - mondta Szántai Lajos, művelődéstörténész, jelképkutató.

Az ingyenes programra a város középiskolájából is érkeztek diákok, hogy meghallgassák a népszerű előadó gondolatait. A szakember célja az volt, hogy az ismert történelmi tényanyag mögé tekintve, olyan információkkal is szolgáljon, amelyek árnyaltabbá teszik, vagy éppen megkérdőjelezik az eddigi ismereteket. Ez év végéig még sok egyéb érdekes téma és népszerű előadó szerepel a Szabadegyetem tervezett folytatásában. 

„Ez már sorozatban a hetedik teltházas előadásunk, ez pedig reményt ad arra, hogy ezt folytatni kell. Vincze Ottóval lebeszéltem, hogy novemberben folytatódik a Sport és Média sorozat, ez az előadás novemberben lesz. Az október egyelőre még üres, de egymással párhuzamosan most három szakemberrel tárgyalok, van köztük történész, iszlámszakértő és még tervben van a már korábban is említett három ismert ügyvéd ide hozatala. Hogy ezekből mi fog összejönni az majd kiderül, de megnyugtatok mindenkit, hogy októberben és novemberben is lesz majd Ózdi Szabadegyetem” - nyilatkozta Dancsok Tamás, főszervező.

Szántai Lajos szerint mindennél fontosabb kérdés történelmi múltunk helyes ismerete, mert ez elengedhetetlen tényezője a nemzeti öntudatnak. A tudás tényleges tartalommal való megtöltésének legjobb módja, ha hiteles forrásból szerzünk információt. A szakember előadásában kitért a magyar nép Szent István korát megelőző vallásformájára, az apostol királyság fogalmára, a Szent Koronával kapcsolatos újabb ismeretekre és a hivatalos történelemtanítás ellentmondásaira is.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza