„ISMERKEDÉS A PALÓCOKKAL” - Tállyán

Tállya község elsősorban a boráról híres. A Hegyalján elterülő dimbes-dombos területen, zeg-zugos, girbe-gurba utcákon kétezer ember él. Itt működik immár 20 éve a”Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete”. Az egyesület tagsága nemcsak a tállyai és a környékbeli települések mestereiből tevődik össze, hanem miskolci, felvidéki, s más borsodi települések ügyeskezű embereiből.

Az egyesület törekszik arra, hogy más magyar tájegységek népművészetét, motívumait is megismerjék, s községükben bemutassák. Bemutatkozott már a délvidéki Temerin, voltak vendégeik Kárpát-aljáról, Matyóföldről, s most a palócok népművészetét szerették volna jobban megismerni.

Ezért december 1-én, 2-án egy szakmai továbbképzést tartottak az egyesület tállyai Alkotóházában  „ISMERKEDÉS A PALÓCOKKAL” címmel, s erre meghívták az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkört is.

December 1-én, pénteken először Viszóczki Ilona, a Miskolc Herman Ottó Múzeum etnográfusa tartott előadást a palócokról, magáról a népcsoportról.

Ezt követően Lukácsy Lászlóné a szakkörünk vezetője tartott bemutatót, ahol a palóc hímzések jellegzetességeit mutatta be képeken, már elkészült alkotásokkal, illetve a gyakorlatban is bemutatta a palóc motívumokat.

Pénteken délután, valamint szombaton délelőtt a továbbképzés résztvevői a gyakorlatban is elsajátították a tanultakat. Palóc szabadrajzú és keresztszemes mintákat hímeztek Lukácsy Lászlóné irányításával. 

 169_0_300.jpg

169_1.jpg

169_2.jpg

Twitter
Vissza