Népmesék napja

A népmese napjáról emlékeztek meg a Városi Könyvtárban. Benedek Elek születésnapját 2005 óta ünnepelik, tiszteletére országszerte interaktív programokat tartanak. Ebből az alkalomból Ózdra Csíki Lóránt mesemondó, kézműves látogatott el, aki különleges produkcióval készült, és foglalkozást is tartott négy általános iskola tanulóinak a könyvtárban.

Népmese napja

A népmese a tapasztalat, a tudás szimbóluma és menedék is egyben. A történetekben bármi megtörténhet, hiába a gonosz sárkány vagy boszorkány, a végén mindig a legkisebb legényé lesz a királylány és a fele királyság. A népmese napjáról 2005 szeptemberétől emlékezünk meg, amelynek célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel forduljanak mind a magyar, mind más kultúrák legendái felé, hiszen ezek fontos építőkövei a személyiségfejlődésnek. Most a Városi Könyvtárban egy egész hetes programsorozattal készültek a fiataloknak, az intézmény dísztermében négy általános iskola diákserege várta az előadást.

„A népmese napja alkalmából számos programmal készültünk a gyerekeknek, mind a Városi Könyvtárban, mind az Árpád Vezér úti fiókkönyvtárunkban. Egész héten a népmeséhez kapcsolódó programokkal várjuk az érdeklődőket. Ezek szervezett és nyitott programok egyaránt. Most Csíki Lóránt mesemondó tart egy mesés-kézműves foglalkozást” - mondta Kovács Adrienn, gyermekkönyvtáros.

Minden embernek szüksége van kitalált történetekre. Az élőszavas népmesemondás során a legendák csiszolódnak, az elbeszélésekben az előadó egyénisége is megjelenik. Azok a felnőttek, akiknek meséltek gyermekkorukban, sokkal könnyebben küzdenek meg az élet nehézségeivel, érzelmileg stabilabbak, hiszen számtalan példát, mintát kaptak a mesék birodalmából.

„Manapság túl sok a képanyag a gyermekeknek. A közösségi médiából mindent készen megkap, mindennek arca van és mindent megkap. Ha mesét hallgat neki kell fölépíteni, neki kell a figuráknak arcot és karaktert adni. Én ezt fontosnak tartom. Egyszer Berecz András mondta, hogy a népmese több száz, akár ezer éves műfaj, és ezt megérti a gyermek és hozzá szól. Szerintem fontos, hogy hallgasson az ember népmesét” - fogalmazott Csíki Lóránt, kézműves, mesemondó.

A mese hallgatása lelki folyamatokat indít be. Jelentős szerepe van a fiatalok értelmi és érzelmi fejlődésében. A környékről származó kézműves, Csíki Lóránt olyan népmeséket mond az érdeklődőknek, amelyben valamilyen hangszer is szerepel.

„A mesék régiek és megtudhatok sok mindent a régi dolgokról, érdekességekről. Például jobb ezeket hallgatni, mint a mostani kicsit modernebb meséket. Ezek sokkal jobbaknak tűnnek” - nyilatkozta Varga Zsófia.

A népmese napja immár határokon átívelő mozgalommá nőtte ki magát. A Városi Könyvtárban egész héten iskolás és óvodás csoportoknak tartanak majd foglalkozásokat.

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza