Békés Géza Ikon Kiállítása

Békés Géza ikonfestő alkotásaiból nyílt kiállítás az Olvasó Protokoll termében. Az ünnepséget az Újbuda Ezüstkar nyitotta meg. A tárlat anyagában többféle festett szentkép látható, illetve a bibliai alakok kavicsokon is megtalálhatóak. A gyűjteményt október 17-ig lehet megtekinteni az intézményben.

Békés Géza Ikon Kiállítása

Az ikon görög eredetű szó, jelentése: képmás. Ezekkel a szentképekkel leginkább templomokban találkozhatunk, de most az Olvasó Protokoll termében is kiállítottak néhányat. Békés Géza ikonfestő tárlata városunkban most először látható, de közel ötven helyszínen járt már. A megnyitó ünnepség az Újbuda Ezüstkar dallamaival vette kezdetét.

Az ikonfestő egészségügyi okok miatt csak virtuálisan tudott részt venni az eseményen. Megosztotta hallgatóságával, mit jelent számára az ikonfestészet. Békés Géza testvére, Békés Gyöngyi beszámolt a művész pályafutásáról. Szerinte ezek az apró képek útmutatásként szolgálhatnak a hétköznapokban is.

„Egy olyan támaszt jelent számomra, amit mindig magamhoz közelállónak érzek. Akár magammal is hordhatnám, nyilván ez a hétköznapokban nem olyan egyszerű, de az életemben feltétlenül jelen van, vagy olyan mint az őrangyal számomra. Vagy csupán egy olyan fogódzkodó, amiben úgy érzem, hogy a hétköznapokban erősítést ad és megerősíti a hitem” - fogalmazott Békés Gyöngyi, az Újbuda Ezüstkar karvezetője.

A tárlatot Bodnár Dániel parókus nyitotta meg, aki beszédében kitért arra, hogy az Ózdi Görögkatolikus Parókia idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, a helyi templomban is számos ikon látható, melyek készítésére különböző szabályok vonatkoznak.

„Az ikonoknak kánonja van. Ez azt jelenti, hogy megvannak az egyes színeknek a jelentése. Ha megnézünk egy Mária-képre tekintünk, akkor neki a ruhája kék és a felette lévő ruha pedig piros. Jézus Krisztusnál pedig pont fordítva. Isten és ember természetnek az üzenete. Meg van határozva a feliratoknak az elhelyezése és mik lehetnek és mik szerepelhetnek egy ikonon. Ez az évszázadok alatt letisztult” - mondta Bodnár Dániel, parókus.

A tárlat anyagában többféle festett ikon látható. A bibliai alakokat többek között triptichonokon, azaz szárnyas oltárokon, illetve kavicsokon is megjelenítette a művész. A gyűjteményt október 17-ig lehet megtekinteni az Olvasóban, valamint a kiállítás bontásakor vásárlásra is lesz lehetőség.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza