Százhúsz év

Kerek évfordulóhoz érkezett az Ózdi Városi Vegyeskar. A születésnapi ünnepséget egybekötötték a VII. Felvidéki Kórustalálkozóval, így több mint százan vettek részt a megemlékezésen. Először az evangélikus templomban csendültek fel a dallamok, majd egy kiállításon keresztül az Olvasóban folytatódott a múltidézés.

187_0_300.jpg

Az evangélikus templomban kezdődött az ünnepség szombat délután, hiszen ebben az esztendőben lett 120 éves a Ózdi Városi Vegyeskar, illetve most rendezték meg a VII. Felvidéki–Magyar Kórustalálkozót is. A megemlékezés Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjével indult, aki elmondta, hogy náluk a családban fontos szerepet tölt be a zene, ám a mindennapokban a legtöbb helyen nem kap elég hangsúlyt.

„Körülnézek a mai világban és sokszor elborzadok. Látom az embertelenséget, a ridegséget, a gépi üzemmódot, és látom azt a fajta lelketlenséget, amelynek talán az egyik oka a zene és a dal hiánya” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A meghívott kórusok egyházi és világi dallamokkal örvendeztették meg egymást és az érdeklődőket, majd Vadkerti Imre adott szólókoncertet.

Az Olvasóban az Ózdi Városi Vegyeskar múltjából származó emlékekből tekinthettek meg egy folyosótárlatot a résztvevők. A kiállítást Farkas Péter Barnabás kultúráért is felelős alpolgármester nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy büszkének kell lenni az elmúlt 120 év mérföldköveire.

„Egy olyan tüneményt, egy olyan jelenséget tartanak életben a mai napig, amely bizony, ha belegondolunk már 5-6 generációval ezelőtt kezdődött itt Ózdon. 120 év nagy idő. 120 év alatt nagyon sok élményt adtak annak a közösségnek, illetve annak a városnak, amelyben itt élünk, és amelyben őseink is itt éltek” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Elismerő oklevelet kaptak az Ózdi Városi Vegyeskar tagjai, valamint azok a közreműködők, akik hozzájárultak az ünnepség létrejöttéhez.

„Azt hiszem, hogy mindannyiunk számára nagyon szép volt ez a mai nap. Ezt bizonyította az eddig lezajlott koncert és az oklevelek, illetve emlékplakettek átadása is. Nagyon sok szép virágot és ajándékot kaptunk a vendég kórusok karnagyaitól. Nyilván nekem adták át, de ez mindannyiunknak, illetve a 120 évnek szólt” - nyilatkozta Nagy Károlyné Dobó Katalin, az Ózdi Városi Vegyeskar karnagya.

Az esemény zárásaként bemutatták azt a tablót, amely örök emléket állít az Ózdi Városi Vegyeskar jelenlegi tagjainak és annak a munkának, amelyet már 120 éve végeznek.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza