Sport és média

Negyedik alkalommal szerveztek Sport és Média címmel előadást az Ózdi Szabadegyetemen. Az érdeklődők ezúttal a New York Maratont megjárt futóval, a többszörös ironmant teljesítő világbajnokkal és az örökös magyar csúcstartó súlyemelőedzővel találkozhattak. A beszélgetést Csisztu Zsuzsa sport szakjogász, műsorvezető moderálta. Az est végén az Almási Balogh Pál Kórház javára létrehozott adományozási akció is véget ért.

Szabadegyetem

Ez alkalommal is megtelt az Olvasó Adorján Lajos terme, ugyanis az Ózdi Szabadegyetem szervezői most is sportcsillagokat hoztak el városunkba. Az est házigazdája Vincze Ottó volt, aki a beszélgetést megelőzően negatív statisztikákkal szemléltette a magyarok egészségügyi helyzetét.

„Magyarországon sportolunk a legkevesebbet az egész Európai Unióban. Nagyon le vagyunk maradva a többi országhoz képest. Nálunk van a legtöbb elhízott ember és a legtöbb iskolás korú elhízott fiatal. Hazánkban halnak meg a legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben, amelynek egyik okozója az elhízás, a másik pedig a sportszegény életmód” - emelte ki Vincze Ottó, korábbi válogatott labdarúgó.

A beszélgetést dr. Csisztu Zsuzsa sport szakjogász vezette, aki korábban maga is tíz éven keresztül volt tagja hazánk tornász válogatottjának, és ez idő alatt számos előkelő helyet szerzett világversenyeken. Ezután televíziózásban és sportújságírásban alkotott maradandót. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy két héttel ezelőtt egy hatalmas megtiszteltetés érte a Szabó Katalin többszörös olimpiai bajnokkal készült cikke kapcsán.

„Nagyon sok minden derült ki erről a fantasztikus nőről és az életéről. Függetlenül attól, hogy négy olimpia bajnoki címet szerzett Los Angelesben, egyáltalán nem volt könnyű, sok szenvedéssel és szomorúsággal járt együtt. Erről készült egy cikk, és nagy büszkeségemre ezt beválasztották a világ tíz legjobb sportportréja közé” - mondta dr. Csisztu Zsuzsa, sport szakjogász, műsorvezető.

Az est nagy részében arra keresték a választ a résztvevők, hogy mi kell az emberfeletti teljesítmények eléréséhez. Szepessy László betegség miatt nem tudta vállalni a szereplést, így Fekete József foglalta el az egyik széket. Az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club edzője aktív évei alatt volt ifjúsági világ- és örökös magyar csúcstartó is. Emellett évtizedek óta trenírozza a jövő reménységeit, és szerinte a megfelelő környezet az egyik legfontosabb a tehetségek számára.

„Belekerül egy olyan közegbe, ahol lemorzsolódnak körülötte. Szoktuk mondani, hogy hagy hulljon a férgese. A tehetségesek jobbak lesznek, és bekerülnek egy ifjúsági válogatottba vagy utánpótlás válogatott keretbe. Az a közeg jobb eredményekre ösztönzi a versenyzőt a továbbiakban” - fogalmazott Fekete József, olimpiai kerettag, örökös magyar csúcstartó, az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club edzője.

Az élményeken és történeteken keresztül a nézők odaképzelhették magukat a sportolók mellé a nagy pillanatokban. Agyagási Ákos azon szerencsések egyike, akik teljesíthették a világ leghíresebb futóversenyét, vagyis a New York Maratont. Az amerikai nagyvárosban elmondása szerint leírhatatlan hangulat uralkodik a negyvenkét kilométeres erőpróba során.

„New Yorkban a maraton, az egy népünnepélynek számít. Tényleg rengeteg az érdeklődő, körülbelül kétmillióan voltak az utcán és ötvenháromezer induló volt. Olyan szinten kezelik a futókat hősként, és felnéznek rájuk, hogy nagyon jó volt az az érzés” - hangsúlyozta Agyagási Ákos, többszörös ironman, maraton futó.

Szőnyi Ferenc neve bizonyára ismerősen cseng azok számára, akik érdeklődnek a futás iránt. Egészen későn, túl a negyvenen kezdett csak el igazán komolyan sportolni, és hamar kiderült, hogy a világ legjobbjai közé tartozik. 2017-ben például négyszáznyolcvan kilométert tett meg a Himalája hegyei között, többször ötezer méteres tengerszint feletti magasságban a Hell Ultra Running elnevezésű megmérettetésen. A többszörös ironman úgy fogalmazott, hogy nem indult sportosan az élete.

„Nekem nem adatott meg az a természetes dolog, hogy fiatal gyermekkorban az édesapám megfogta volna a kezemet, és lementünk volna az uszodába, elmentünk volna teniszezni vagy netán futni. Én a falusi dolgos gyermekek életét éltem. Nekünk a sport az a talicska volt, a futkosás, a kapa a szőlőben és a kukoricaföldön. Erősen kellett küzdeni, megélni és betartani a szülői intelmeket. Mondhatni az első negyven év kiesett” - mondta Szőnyi Ferenc, világbajnok ultrafutó, többszörös ironman.

A beszélgetést követően a korábban meghirdetett adományozási akció is véget ért. A korábbi Bayer München-csillagok által dedikált baseball sapka végül százötvenezer forintért kelt el. Így a teljes összeget az Almási Balogh Pál Kórház kapja meg.

Forrás: www.ozd.hu

 
Twitter
Vissza