Gyökerek világa

Különleges kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban. Az érdeklődők ezúttal egy természetközeli műfajjal ismerkedhetnek meg Benedek János alkotásain keresztül. A gyökérszobrász elsősorban mozdulatokat, különféle állatfigurákat és a fantáziavilág lényeit látja meg a munkadarabokban.

Gyökérvilág

Révész Patrícia és Csikai Sándor fuvolajátéka nyitotta a Gyökérvilág címet viselő kiállítást a Városi Könyvtárban, ezt követően Szalay Anikó szavalta el saját, külön erre az alkalomra írt versét.

„A szobrász alkotásai rabja. S megmutatja, mi bennük a szép. Ágak-bogak között bolyongva, különös varázslatok foglyaként” - fogalmazott Szalay Anikó, a Szép Szó Irodalmi Kör tagja.

A tárlaton Benedek János gyökérszobrász alkotásai láthatóak. Ahogyan azt a kiállítás címe is elárulja, a művész gyökerekkel dolgozik, minden fafajtát szívesen használ fel munkája során. Nyugalmat és ihletet is lel a természetben.

„A természetet szeretem, jártam az erdőt mindig, folyópartokon és vízpartokon sokat jártam, mivel kajakoztam. Így a kimosott gyökereket megcsodáltam mindig. Tehát megragadott ez az egész. Innen kezdődött. Amikor nyugdíjba mentem – nagyon nehéz munkahelyen dolgoztam –, kerestem egy olyan kikapcsolódást, ami összefügg ezzel. A természethez közel állt ez a dolog” - mondta Benedek János, gyökérszobrász.

Benedek János szakmája ács, és több évtizeden át faipari üzemben dolgozott, így jól ismeri a faanyagok tulajdonságait, megmunkálhatóságát. Alkotásait és munkásságát Demes Ferenc képző- és iparművész is méltatta, kiemelve, hogy egészen más ez a tevékenység, mint amit a szobrászok végeznek.

„Ő tulajdonképpen a munkájában nem ábrázol olyanokat, mint a szobrászok: emlékművet, Petőfi-fejet, vagy Ady-fejet. Nem, neki alkotótársa van. Ő az alapanyagot a természettől kapja. A természet megalkotta, ő csak kiválasztja belőle a lényeget” - hangsúlyozta Demes Ferenc, képző- és iparművész.

Az érdeklődők számos különleges, gyökerekből készült alkotást csodálhattak meg a tárlaton. Ezek közt vannak, amelyek mozgást, mások állatokat, megint mások a fantáziavilág lényeit ábrázolnak.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza