Mád ecsetvégen - kiállítás az E-Galériában

Mád Ecsetvégen címmel nyílt tárlat tegnap délután a fővárosban. Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjainak munkái egészen november 10-ig tekinthetők meg a Falk Miksa utca E-Galériájában. A kiállítás a Budapest Borfesztiválhoz kapcsolódó rendezvénysorozat egyik eleme is egyben. Az ünnepélyes megnyitón a Magyar Bor Akadémia elnöke is jelen volt.

Mád ecsetvégen

Igen termékeny volt idén az örökségvédő festőtábor. Tizennégyen ragadtak ecsetet, összesen 57 festmény készült el az alkotóhét alatt. Az Ózdi Képzőművészeti  Egyesület tagjai ezúttal Mádra látogattak. Ennek a különleges településnek a pincevilága, az évszázadok máig élő borászati mesterfogásai és építészeti értékei ihlették meg őket. A helyszín azért is volt különleges, mert az egyesület elnöke ezen a településen született. Azonban ez az állomás más okból is fontos momentum, hiszen az ott készült alkotásokból szeptember 8-án, vagyis tegnap délután öt órakor a Falk Miksa utcában egy kiállítás nyílt az E-Galériában az Erdély Művészetéért Alapítvány támogatásával.

„Én úgy gondolom, hogy az nagyon méltó arra, hogy egy 17 éves festőtábor megmutathassa magát, hogy mennyit fejlődött, és mire képes. Éppen ezért nagy boldogsággal tölt el, és örömfestésnek is mondanám ezt a pár napot, ezt a hetet, mert olyan szintű anyag született, ami azt hiszem, hogy amatőr festőkhöz képest nagyon megállja a helyét” - emelte ki Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A galéria tulajdonosa szintén a Tokaji borvidék egyik legmeghatározóbb településén él. Kulcsár Edit emellett a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnöke is. Azt mondja, hogy aki ezt a kiállítást szemügyre veszi, annak már nem is kell Mádra utaznia, hiszen a képek remekül visszatükrözik a borvidék hangulatát.

„A kiállítás fő szempontja az volt, hogy szép legyen a kiállítás. Hiszen a kevesebb néha több, nem akartuk túlzsúfolni. Az ózdi galériában az összes alkotást be tudjuk mutatni, nekünk egy ekkora terünk van, és mi egy szép kiállítást szerettünk volna a belvárosba behozni a Tokaji borvidékről” - nyilatkozta Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnöke.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntötte a megjelenteket Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormánymegbízott is. A tárlat egyébként kiegészítő rendezvénye a Budapest Borfesztiválnak is, így Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke szintén jelen volt. Beszédében kiemelte, hogy napjainkban sorsfordító időket élünk, a közösségekre pedig óriási feladat hárul. Véleménye szerint a borkultúrát a művészet eszközeivel nemcsak jól lehet népszerűsíteni, de meg is lehet erősíteni.

„Én büszke vagyok a borszakma sikereire és a megújuló magyar szőlőbor ágazat nagyszerű teljesítményére. Én úgy gondolom, hogy önök, akik jobban ismerik a művészvilág teljesítményét, hasonlóan büszkék erre. Most, hogy ez a kettő itt összetalálkozik külön öröm, mert bár elfogult vagyok, de a borászat is egy kicsit művészet. Az önöké pedig vitathatatlanul egy magas művészet” - fogalmazott Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, nemzetközi borbíráló.

A látogatók közt budapestiek és ózdiak egyaránt voltak, valamint a szomszédos galériatulajdonosok is kíváncsian szemlélték az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjainak munkáit. A galéria alsó és felső szintjének falain nemcsak festmények kaptak helyet, hanem Demes Ferenc szobrászati alkotásait is kiállították. A tárlat november 10-ig tekinthető meg a fővárosban.

Forrás: www.ozd.hu

Galéria>>

Twitter
Vissza