Változatos témák

A betyárok világát és a kollégiumi életet mutatták be az előadók a Hely, ahol élünk című előadássorozat legutóbbi állomásán. Török-Búzás Péter, barátai segítségével a betyárok és pásztorok öltözetét is bemutatta, az Ady Endre Kollégium hetven évéről Sveda Lászlóné beszélt.

Honismeret

Sokak számára igazi nosztalgiát jelentett a Hely, ahol élünk című rendezvénysorozat legutóbbi állomásának első előadása. Sveda Lászlóné az Ady Endre Kollégium történetét mutatta be az alapítástól napjainkig. Kitért az intézmény jelentőségére, beszélt arról, hogy a József Attila Gimnázium indulása után gyorsan megnövekedett az igény a kollégiumi férőhelyek iránt.

„Az akkori diákok közül nagyon sok orvos, nagyon sok pedagógus és sok olyan ember került ki, akire nagyon büszkék lehetünk, hogy a városunkba járt. Ha nem lett volna kollégium, akkor ezt nem tudja meglépni. Utána egyre szűkült a kör, a Felvidékről már nem jöttek diákok, hanem a megye több településéről” - emelte ki Sveda Lászlóné, előadó.

Az előadásban nemcsak az első évtizedekről, hanem a közelmúltról és a jelenről is szó esett. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a kollégisták mindennapi életébe. A folytatásban egy nagyon eltérő, de igazán érdekes témában gyarapíthatták ismereteiket. Török-Búzás Péter az Ózd környéki betyárvilágba kalauzolta el hallgatóságát. Kifejtette, hogy a betyárlét közel sem számított széles körben elfogadottnak.

„A kutatásaim során arra jöttem rá, hogy a rokonok, családtagok nem is nagyon büszkék arra, hogy a családjukban volt olyan, aki betyárkodásra adta a fejét. Ezt inkább szégyellnivalónak, titkolnivalónak érezték a faluban. Annak ellenére, hogy szinte mindenki tudott róla, hiszen zárt közösségről beszélünk. Maga az ötlet tavaly tavasszal alakult ki, amikor a barátaim ismét megtartották a nagy parkolóban a télűző ostorcsergetést” - mondta Török-Búzás Péter, előadó.

Az előadás során Török-Búzás Péter barátai segítségével azt is bemutatta, hogyan öltözködtek annak idején a betyárok és a pásztorok. Sőt, a betyárok hierarchiáját, kasztosodását is részletezte. Beszélt azokról is, akik környékünkről származtak. Így például Angyal Bandi sajószentpéteri, Jáger Jóska tibolddaróci születésű volt. A legismertebb ugyanakkor a Mátrában és a Bükkben egyaránt tevékenykedő Vidróczki Márton.

Galéria>>

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza