Közös megemlékezés

A trianoni békediktátumra emlékeztek a sportcsarnok melletti parkban. A járványügyi helyzet enyhülése miatt idén nyílt rendezvényt lehetett szervezni. A beszédet és az igehirdetést követően az ÓMI Zenés Színház társulata adott műsort. A programot a megszokott módon koszorúzás zárta.

1920. június 4-e. Ez a nap a magyar történelem egyik mélypontja, budapesti idő szerint 16 óra 32 perckor vált hivatalossá a trianoni békeszerződés. A 101 éve aláírt békediktátum, amely nyomán hazánk területének egy jelentős részét elcsatolták. A megemlékezésen a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület ágyúlövését követően Janiczak Dávid polgármester szólt a megjelentekhez.

„Eltelt 101 esztendő, és mi még mindig itt vagyunk Európa szívében, az elcsatolt területeinken élő nemzettestvéreink is megőrizték magyarságukat. Van mire büszkének lennünk! Ezért a mai napon ne csak a keserűségre, a veszteségre gondoljunk, hanem mondjunk köszönetet a bátraknak, azoknak, akik valamiféle módon kitartottak magyarságuk mellett” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A korábbi esztendőben a járványhelyzet miatt nem lehetett nyilvános rendezvényt tartani, ám mostanra a csökkenő megbetegedési számok miatt lehetőség nyílt a közös emlékezésre, amelyen Kovács Magdaléna is énekelt a közönségnek. Ezt követően Mischinger Ferenc, római katolikus plébános mondott el egy imát.
 
„Urunk te azt mondtad, hogy a téged szeretőknek minden a javukra válik. Ennek tudatában az egységért és a kiengesztelődésért imádkozunk. Add, hogy megőrizzük az egységet azokkal a magyarokkal, akikkel összeköt a közös hit, kultúra és a történelem. Azokkal, akik Magyarországon vagy a határokon túl élnek” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

Ezután az ÓMI Zenés színház társulatának produkciója következett. A kulturális műsor során több dal is elhangzott.

Az esemény a megszokottak szerint koszorúzással zárult. Az emlékmű talapzatához elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos járult, majd Ózd Város Önkormányzata nevében Janiczak Dávid polgármester és Farkas Péter Barnabás alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait. Ők az Ózdiakért és Ózdért egyesület küldötteként Csák Árpáddal egészültek ki. Ezt követően a Fidesz-KDNP képviselői tették tiszteletüket, ezután pedig a Fidelitas ózdi szervezete járult az emlékműhöz. A koszorúzáson az Easy Wanderers Motoros Baráti Kör és a Gömöri Motoros Közösség is részt vett. Végül a Magyar Csendőri Bajtársi Egyesület is szalutált.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza