Ózdi Képzőművészeti Egyesület  ÓKE_Művelődésért díj

Ózdi Képzőművészeti Egyesület

Elnök:Turiné Orosz Margit

Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület 1996-ban alakult. Idén 25. éve annak, hogy az Ózdon és térségében tevékenykedő képző-, és iparművészettel foglalkozó művészeket és amatőr alkotókat összefogja, értékteremtő alkotómunkájukat támogassa.
Az egyesület, nemcsak mint „mecénás”, hanem értékmegőrző szerepnek is örvend.
 
Már tizenhét éve aktív támogatója Ózd város kulturális életének, hatékony résztvevője az Ózdi Örökségvédő Festőtábor kulturális programjainak. Mély elhivatottsággal, Ózd iránti mély tisztelettel és szeretettel, festményeikkel elkötelezetten tesznek Ózd város és térsége természeti, helytörténeti, kulturális és ipari emlékeinek ápolásáért. 
 

Az Ózdi Örökségvédő Festőtáborban tíz éven keresztül festették Ózd város örökségét, mint a gyárat, a kolóniákat, Kisamerikát, Nagyamerikát, a Marschalkó Béla építész által tervezett különleges építészeti megoldásokkal rendelkező egyedi Velence-telepet a Sóhajok hídjával együtt.

Tíz év után gondolta úgy alkotóközösségük, hogy kilépnek a városból és megfestik kis hazánk falvainak és községeinek is a természeti és épített örökségeit. Eddig a következő magyar falvak, községek kerültek ecsetvégre, mint Gömörszőlős, Bélapátfalva, Borsodszentgyörgy, Arló, Égerszög, Kissikátor, tavalyi évben Mád. 

Ezekből az alkotásokból minden évben számtalan kiállítás is született az adott színhelyen, illetve Ózdon, ezáltal is öregbítve Ózd város kulturális hírnevét.

Nagy gondot fordítanak arra, hogy a létrehozott alkotásokat megismertessék a helyi, és az ország távolabbi részein élő közönséggel egyaránt.  
 
Ez utóbbi preferált cél szolgálatában állnak a minden évben megrendezésre kerülő, táborzáró Art-PLACC kiállítások, a táborban készült alkotásokat bemutató kiállítások az Olvasóban. Az elmúlt években az Olvasó - Képtár Folyosótárlat képanyagának túlnyomó részét az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagsága szolgáltatta, amely kiállítás színvonalas keretek között, a Magyar Kultúra Napján kerül bemutatásra és egész évben megtekinthető. Az egyesület számos tagja örvendhet különálló kiállításokkal, amely még nagyobb teret biztosít a város kulturális hírnevének öregbítésében.
 
Évente többször megmérettetik magukat Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb képzőművészei között, 2016-ban egy nívódíjjal térhettek haza.
 
Egyesületüket 2020-ban, nagy megtiszteltetés érte, mely szerint munkájuk elismeréseként megkapták az Ózdi Művelődési Intézmények „Művelődésért” Kitüntető Díját kulturális aktivitás kategóriában.

Kiemelkedő jelentőséggel bír az Egyesület életében, hogy tavaly a Mádon született alkotások Budapesten, az E-galériában is bemutatásra kerültek egy csodás tárlat által.