[Helyi] lajosarpad_300x300xffffffxcrop.jpg

LAJOS ÁRPÁD HONISMERETI KÖR

 

Vezető: Döbör Istvánné

Foglalkozások ideje: minden hónap utolsó hétfője

 

A Lajos Árpád Honismereti kör 1962-ben alakult. A kör az elmúlt évtizedekben jelentős munkát végzett Ózdon, illetve a környék településein. A városról, a településrészeiről, illetve a vasgyár történetéről szóló könyvek, tanulmányok mellett értékes kutatómunkát végeztek a tagok az egykor kohászati vonzáskörzetben.  Ezekből a munkákból, tanulmányokból több könyv alakjában is megjelent. A „Lakóhelyünk Ózd” című kiadványból eddig 18 könyv jelent meg.

A legtöbb gyűjtésből, kutatásból, az összegyűjtött szellemi és tárgyi emlékekből kiállításokat is rendszeresen rendeztek.

A kör minden évben ír ki honismereti pályázatokat , bevonva a kutatómunkába a diákokat is. A beérkezett pályamunkákat a miskolci Herman Ottó Múzeum szakembereiből álló bizottság bírálja el, s ítéli oda a díjakat. 2021-ben már a 41. Honismereti pályázatot hirdették meg és érkeztek pályamunkák . A csoport nagy örömére az ifjúsági kategórián belül is egyre több az érdeklődő.

A honismereti kör - a lehetőségeihez mérten – minden évben szervez szakmai tanulmányutat, melyek során környékünk, Gömör, Borsod nevezetességeit keresik fel, s ismerkednek meg a hasonló témában kutató, alkotó csoportok tagjaival.

A kör tagságának a létszáma meghaladja az ötven főt. Vannak köztük aktív és nyugalmazott pedagógusok, mérnökök, építészek, volt kohászati dolgozók.

 

TOVÁBBI FOTÓK A KÖRRŐL A GALÉRIÁBAN ITT >>>