[Helyi] adsc09085.jpg [Helyi] img-0073.jpg

Ózdi Néptánc Egyesület

Vezetője: Tóth Zsolt
Elérhetőség:
Telefon:
E-mail:

Titkár: Kergyi Lászlóné

Művészeti vezető: Ronyecz Ákos

Taglétszám: 24 fő

Foglalkozás ideje:
kedd és péntek 17.30-20.30 óra

Helye: Olvasó

Az egyesület az 1947-ben alapított Kohász Táncegyüttes utódja . A lelkes, a műfaj iránt elkötelezett egykori táncosok összefogtak és 2001-ben nekik köszönhetően újjáéledt Ózdon a néptánc kultúra. 2003-ban a B.A.Z Megyei Bíróság hivatalosan is bejegyezte az Ózdi Néptánc Egyesületet, melynek elnöke 2013 decemberben bekövetkezett haláláig a magyar néptánc mozgalom kiemelkedő alakja Adorján Lajos volt. Halálát követően Tartó Lajost választotta elnökké az egyesület tagsága. Több mint egy évtizedes működésük során 6 önálló, egész estés műsoruk és több mint száz fellépésük volt hazai színpadokon.

2009. júliusában bemutatták tudásukat a mezőkövesdi Nemzetközi Matyó Néptánc Fesztiválon is. 2013 júniusában az Egri Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál felnőtt kategóriájának fődíját nyerték el.

Szerepeltek mártöbb alkalommal Szlovákiában. Törökországban 2005-ben, Németországban 2008-ban vendégszerepeltek. 2010 nyarán Franciaországban Ambert és Sarran városok nemzetközi fesztiválján képviselték városunkat, megyénket, hazánkat. 2015-ben Boszniában a Nemzetközi Folklórfesztiválon mutathatták be tehetségüket. 

Repertoárjukban Magyarország szinte minden tájegységének táncai megtalálhatók: gömöri, szatmári, kalocsai, mezőségi táncok, zempléni leánytánc, kalotaszegi legényes, sárközi karikázó stb. Az egyes táncokhoz természetesen a tájegységek jellegzetes viseleteit láthatják az érdeklődők a színpadon. Az együttes fellépéseket vállal falunapokon, városi-városrészi rendezvényeken, kistérségi találkozókon, fesztiválokon.

Az együttes tagjainak közreműködésével az ÓMI 2008 óta rendszeresen rendez táncházakat.

TOVÁBBI FOTÓK AZ EGYESÜLETRŐL A GALÉRIÁBAN ITT >>>