[Helyi] dscf7009.jpg [Helyi] dscf7014.jpg

Ózdi Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fúvószenekara

Vezetője: Orbán Dezső

Karmester: Szabó Sándor

Taglétszám: 25 fő

Foglalkozás ideje: vasárnap 10-12 óra

Helye: Olvasó

A Gyári Fúvószenekar 1895-ben alakult. Napjainkban az ózdi kistérségben egyedül az Ózdi Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fúvószenekara őrzi és ápolja a fúvószenei hagyományokat. A zenekar jelenlegi létszáma 15 fő. Több fiatal, tizenéves zenész is látogatja a próbákat, vesz részt a fellépéseken. Az együttes évente 20-25 fellépést teljesít. A városi ünnepségek mellett bemutatkozott a zenekar Sátoraljaújhelyen, Bélapátfalván, Sárospatakon, Sajóvelezden, Járdánházán, Dubicsányban és Bekölcén. Szerepeltek a Gyulai Nemzetközi Tűzoltó Zenekari Fesztiválon . Itt a legszínvonalasabb műsor összeállításáért különdíjban részesültek. 2009-ben külföldön is bemutatkozott a zenekar, a szlovákiai Rimaszombatban szerepeltek nagy sikerrel. 2011-ben a lengyelországi Rybnik városában nemzetközi fúvószenekari fesztiválon vehettek részt. 2012-ben „Megyénk Kultúrájáért” díjat kapott a zenekar.

2013-ban az Ózd-Hódoscsépány Fúvószenekar megalakulásának 55. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepi koncertet rendeztek, melyen fellépett a Csíkszentsimoni Fúvószenekar, a Szolnoki Helyőrségi Fúvószenekar tagjai, az Észak-Rajna Westfália-i Selm város fúvószenekarának tagjai, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Tűzoltózenekara.

Repertoárjuk népszerű indulókból, külföldi és magyar slágerek feldolgozásaiból, újrahangszerelt operett betétdalokból áll. Műsorukat a fellépés hangulatához és tartalmához igazítva, a rendezvényre szabottan állítják össze.