Ózdi Városi Vegyeskar  [Helyi] 17.jpg  

ÓZDI VÁROSI VEGYESKAR

Karnagy: Kissné Jámbora Katalin

Titkár: Bordásné Fábián Katalin

Taglétszám: 30 fő

Foglalkozás ideje:

hétfő 17.00 óra

Helye: Olvasó

 

Az Ózd Városi Vegyeskar 1898-ban alakult. 50 évig dalárdaként  működött. Eleinte férfikórusként, később vegyeskórusként hallhatták őket. Karnagyaik a város zenei életének vezetőiből, elismert zenepedagógusaiból kerültek ki. Repertoárjuk felöleli a zeneirodalom minden ágát, az egyházi művektől a klasszikusokon át Kodályig, Bárdosig. Közel száz műből válogathat, aki a kórusművészetet az ózdi dalosok előadásában kívánja élvezni.

Az Ózd Városi Vegyeskar háromszoros  arany minősítéssel rendelkezik  , melyet először 1994-ben, aztán 2000-ben, majd harmadszor 2004-ben szereztek meg a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által delegált szakértő zsűri előtt.

2007-ben részt vettek a Varsói III. Nemzetközi Kórusfesztiválon. Fennállásuk 110 éves jubileumát 2008-ban ünnepelték – egy nagy sikerű ózdi koncerttel. Ebből az alkalomból jelent meg a vegyeskar évszázados történetét bemutató könyv.

2009-ben szereplői voltak a IX. Rozsnyói Nemzetközi Kórusfesztiválnak és a szombathelyi Szent Márton Kórus által szervezett Nemzetközi Kórusfesztiválnak.

2012-től évente megrendezik a helyi ünnepségüket, a Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót.

2018-ban nagyszabású hangversennyel ünnepelték meg fennállásuk 120 éves évfordulóját.

Évente általában 10-15 fellépésük van, rendszeres fellépői a városi és környékbeli települések ünnepségeinek.

Ózdi Városi Vegyeskar   Ózdi Városi Vegyeskar   Ózdi Városi Vegyeskar   Ózdi Városi Vegyeskar